Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου

Η Greenpeace μηνύει την ENI για την κλιματική αλλαγή

Η Greenpeace και ένας περιβαλλοντικός συνασπισμός που περιλαμβάνει 12 Ιταλούς πολίτες μηνύουν την ιταλική ενεργειακή εταιρεία ENI, κατηγορώντας την ότι εν γνώσει της συνέβαλε στην κλιματική αλλαγή.

Η καταγγελία κατονομάζει την ENI καθώς και τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της, το ιταλικό υπουργείο Οικονομίας και την ιταλική κρατική τράπεζα δανειστών και δημόσιων επενδύσεων, Cassa Depositi e Prestiti. Αναζητά προηγούμενες και μελλοντικές ζημιές ως αποτέλεσμα της «κλιματικής αλλαγής στην οποία η ENI έχει συμβάλει σημαντικά με τη συμπεριφορά της τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ το γνωρίζει», σύμφωνα με ανακοίνωση της Greenpeace Ιταλίας.

Σε ανακοίνωσή της, η ENI είπε ότι θα αποδείξει στο δικαστήριο το «αβάσιμο» της αγωγής και την «ορθότητα» της στρατηγικής της για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, η οποία, όπως είπε, εξισορροπεί τη βιωσιμότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα.

Η Greenpeace μηνύει την ENI για την κλιματική αλλαγή

 

Η ENI είπε επίσης ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο νομικής δράσης εναντίον ενός από τους ενάγοντες, της ReCommon, για φερόμενη δυσφήμιση.

Πολυάριθμες αγωγές έχουν κατατεθεί τα τελευταία χρόνια από κυβερνητικούς φορείς και άλλους εναντίον πετρελαϊκών εταιρειών, συχνά ισχυριζόμενες ότι παραπλάνησαν τους ανθρώπους σχετικά με την κλιματική αλλαγή και προσπαθώντας να τις αναγκάσουν να πληρώσουν για τις ζημιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και το κόστος προσαρμογής σε αυτήν.

Η ιταλική δίκη, που ξεκίνησε από την Greenpeace Italia, την ομάδα ReCommon και 12 Ιταλούς που λένε ότι έχουν ήδη πληγεί από την άνοδο της θερμοκρασίας, ζητά από το δικαστήριο της Ρώμης να διαπιστώσει εάν η ENI παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ιταλών στη ζωή, την υγεία και την ανενόχλητη οικογενειακή ζωή επιδιώκοντας μια βιομηχανική πολιτική που παραβιάζει τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ιταλίας.

Οι ενάγοντες ζητούν επίσης από το δικαστήριο να υποχρεώσει την ENI να αλλάξει τη βιομηχανική στρατηγική της για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 45% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020 για να διατηρήσει τη μέση παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας εντός 1,5 βαθμών Κελσίου, όπως απαιτείται από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Please follow and like us: