Παρασκευή, 19 Απριλίου

Άρθρο  του Νίκου Χρυσόγελου π. Ευρωβουλευτή -Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον αποκλεισμό του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ στις εκλογές

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον αποκλεισμό του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ στις εκλογές άρθρο  του Νίκου Χρυσόγελου π. Ευρωβουλευτή ΠΡΑΣΙΝΟΙ / EFA υποψήφιου βουλευτή Νότιου Τομέα Αθηνών (μόνο που το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ αποκλείστηκε στις εκλογές)

Ο Νίκος Χρυσόγελος π. Ευρωβουλευτής ΠΡΑΣΙΝΟΙ / EFA  τονίζει στο άρθρο του πως ο αποκλεισμός από τις εκλογές του κόμματος  ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ είναι υπόθεση της δημοκρατίας και σεβασμού του Συντάγματος αλλά και των ευρωπαϊκών αξιών είναι κάτι περισσότερο από μια τυπολατρική προσκόλληση σε διαδικασίες που έτσι κι αλλιώς δεν οργανώθηκαν σωστά, έγκαιρα, αποτελεσματικά. Το Πράσινο & Μωβ αποκλείστηκε από τις εκλογές. Ένα τεχνικό – ανθρώπινο λάθος οδήγησε σε μια δυσανάλογα σκληρή απόφαση που οδηγεί σε απώλεια του συνταγματικού δικαιώματος της συμμετοχής 249 πολιτών και ενός κόμματος στις εκλογές

Σας παραθέτουμε το άρθρο:

«Το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ αποκλείστηκε στις εκλογές. Κάναμε αιτήματα για διόρθωση της άδικης απόφασης, στείλαμε επιστολής στοο Υπουργείο Εσωτερικών, ζητήσαμε συναντήσεις. Μέχρι σήμερα η απόφαση ΔΕΝ άλλαξε. Η επόμενη κίνησή μας είναι πλέον η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον αποκλεισμό μας από τις εκλογές Πράσινο και Μωβ.

Η υπόθεση της δημοκρατίας και του σεβασμού του Συντάγματος αλλά και των ευρωπαϊκών αξιών είναι κάτι περισσότερο από μια τυπολατρική προσκόλληση σε διαδικασίες που έτσι κι αλλιώς δεν οργανώθηκαν σωστά, έγκαιρα, αποτελεσματικά.

Το Πράσινο & Μωβ αποκλείστηκε από τις εκλογές. Ένα τεχνικό – ανθρώπινο λάθος οδήγησε σε μια δυσανάλογα σκληρή απόφαση που οδηγεί σε απώλεια του συνταγματικού δικαιώματος της συμμετοχής 249 πολιτών και ενός κόμματος στις εκλογές. Δεν νομίζω ότι σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα (εκτός από Ουγγαρία κλπ) θα συνέβαινε αυτό.

Είναι πλέον θέμα δημοκρατίας και Συντάγματος.

Καλέσαμε τα κόμματα να το αντιμετωπίσουν ως τέτοιο. Δεν το έκαναν. Για άλλα ενδιαφέρονται και ίσως τα βολεύει ο αποκλεισμός μας.

Η υποστηρίξη από πολίτες είναι πολύ συγκινητική. Μεγάλο κύμα αλληλεγγύης, χωρίς απαραίτητα να είναι όλοι πράσινοι, ΠράσινοΜωβ. Θα εντείνουμε την πίεση και θα οργανωθούμε καλύτερα.

Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή (και) διότι φαίνεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά:

– Παράνομη επέκταση προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, γιατί αλλιώς τα μισά κόμματα θα αποκλείονταν λόγω προβλημάτων στην πλατφόρμα (εμείς είμασταν έτοιμοι). Χωρίς αλλαγή νομοθεσίας και λόγω των πολλών προβλημάτων παραβιάστηκε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και δόθηκε παράταση 16 ωρών ενώ ο νόμος είναι σαφής: ΔΕΝ ήταν σύμφωνη με το νόμο η παράταση.

– Αποκλεισμός του Πράσινο και Μωβ ενώ είχαν εγκριθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ 249 υποψηφιότητες σε 59 περιφέρειες και είχαμε πληρώσει μέσω του ηλεκτρικού συστήματος υποψηφιότητας 37.350 ευρώ παράβολα, δηλαδή στην πραγματικότητα είχαμε – αν ακολουθούσαμε την παλιά διαδικασία – ολοκληρώσει τη δήλωση συμμετοχής.

Τώρα το μη πάτημα ενός κουμπιού που δεν ήταν προφανές και ορατό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα – που δεν άνοιξε ένα μήνα πιο πριν αλλά μόλις για 48 ώρες – οδηγεί σε ποινή “θανατικής καταδίκης” για ένα πλημμέλημα, άρα σε δυσανάλογη τιμωρία. Στην εφορία για παράδειγμα αν κάνεις το λάθος αυτό υποχρεώνεσαι σε μια επιβάρυνση, δεν σου κατάσχουν την περιουσία. Πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο για ένα Συνταγματικό δικαίωμα;

Το Σύνταγμα δεν προβλέπει αποκλεισμό από τις εκλογές για έναν αστείο, τυπικό λόγο, ΜΟΝΟ για σοβαρούς λόγους (δείτε πιο κάτω) μπορεί να στερηθείς αυτό το δικαίωμα.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων που παραβιάστηκε

“Η υποβολή των υποψηφιοτήτων, είτε αφορά σε συνδυασμούς κομμάτων ή συνασπισμούς κομμάτων ή συνδυασμούς ανεξάρτητων υποψηφίων είτε μεμονωμένους υποψήφιους, είτε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, πραγματοποιείται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική πύλη έως και το Σάββατο, 29 Απριλίου 2023, δηλαδή εντός επτά (7) ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Μετά την πάροδο της ανωτέρω καταληκτικής ημερομηνίας, δεν υπάρχει δυνατότητα δήλωσης νέων υποψηφιοτήτων ή μεταβολής των ήδη κατατεθεισών“.

Παρόλα αυτά δόθηκε παράταση 16 ωρών που επισήμως εμείς το μάθαμε από ΔΤ του Υπουργείου στις 13.30, ενώ η πλατφόρμα έκλεινε στις 16.00 της Κυριακής.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα ως λόγους αποκλεισμού υποψηφίων

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΚΛΟΓΙΜΟΤΗΤΑΣ (άρθρο 55 του Συντάγματος, άρθρο 29 του π.δ. 26/2012, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 26 του ν.4648/2019 και άρθρο 5 του π.δ. 26/2012, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 92 του ν. 4804/2021):

γ) Να μην έχει στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν. Σχετικές με την προϋπόθεση αυτή, είναι οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 51 του Συντάγματος και του άρθρου 5 του π.δ. 26/2012, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 92 του ν. 4804/2021, σύμφωνα με τις οποίες στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:

γα) Όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή.

γβ) Όσοι καταδικάζονται αμετάκλητα:

γβα) σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα ή

γββ) σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή

γβγ) σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα. Η αποστέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής. Το χρονικό διάστημα αποστέρησης του δικαιώματος του εκλέγειν υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας, κατά την οποία η καταδικαστική απόφαση καθίσταται αμετάκλητη. Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού.

Οι κάκιστα οργανωμένες εκλογές

Φαίνεται ότι αντί η ψηφιοποίηση να συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση των εκλογών, τουλάχιστον υποβολής των υποψηφιοτήτων, αλλά και συμμετοχής στην ψηφοφορία των ελλήνων σε διάφορες χώρες δημιουργεί σημαντικά προβλήματα.

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών  Βορίδης ευθύνεται για τα σοβαρά προβλήματα στην προετοιμασία των εκλογών.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είχε προβλήματα, που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν δημιουργήθηκαν υποστηρικτικές δομές και επιτροπές επίλυσης προβλημάτων ή και προσφυγής των κομμάτων για θέματα που αφορούν στην προετοιμασία και πραγματοποίηση των εκλογών. Αντί η πλατφόρμα να ανοίξει πολύ καιρό πριν, να έχουν εκπαιδευτεί σε αυτήν στελέχη των κομμάτων και να λειτουργεί μια υποδομή προειδοποίησης για τυχόν λάθη και παραλείψης των κομμάτων, αφέθηκε το όλο σύστημα χωρίς στήριξη, με αυτοματισμούς.

Η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών πετάει το μπαλάκι σε υπαλλήλους και αυτοί στο …πρωτόκολλο

Η υπηρεσιακή υπουργός, πρώην Συνήγορος του Πολίτη, αναγκάστηκε να δώσει παράταση για την υποβολή υποψηφιοτήτων γιατί αλλιώς τα μισά κόμματα δεν θα συμμετείχαν στις εκλογές2023, όπως ακούγεται. Η παράταση κατά 16 ώρες, μέχρι 16.00 η ώρα της 30ης Απριλίου, χωρίς αλλαγή νομοθεσίας, παραβιάζει το νόμο που προβλέπει καταληκτική ημερομηνία την 24.00 ώρα, της 29ης Απριλίου.

Όμως εμείς Πράσινο και Μωβ που δεν παραβιάσαμε το νόμο, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΜΕ από τις εκλογές για μια τυπική αμέλεια, για την οποία σε σημαντικό βαθμό ευθύνεται η κακοσχεδιασμένη πλατφόρμα.

Δυο μέτρα και σταθμά

Στην μια περίπτωση παραβιάζεται η νομοθεσία, στην άλλη εξαντλείται όλη η αυστηρότητα αν και έχουμε εγκρίνει 249 υποψηφίους, σε 59 περιφέρειες, έχουμε κάνει έλεγχο με εργαλείο της πλατφόρμας που λέει οτι δεν υπάρχει σφάλμς και έχουμε καταβάλλει μεσω του συστήματος υποβολής υποψηφιοτήτων 37.350 ευρώ ως παράβολα.

Στην μια περίπτωση παραβιάζουνε το νόμο, στην άλλη αποφασίζουν για πλημμέλημα θανατική καταδίκη. Ζητάμε να αρθεί η αδικία και να συμμετάσχουμε στις εκλογές με 3η αίτηση διόρθωσης στον Άρειο Πάγο, αν και πλέον δεν μπορούμε να έχουμε κανονικη συμμετοχή.

Γιατί η υπουργός γνώστρια του θέματος – αλλά και των προβλημάτων της πλατφόρμας που την ώθησε σε παράτυπη/παράνομη παράταση προθεσμίας – δεν προχωράει τόσες μέρες σε επιστολή προς τον Άρειο Πάγο που να αναγνωρίζει οτι επί της ουσίας οριστικοποιήσαμε την υποβολή – παρά το τυπικό πλημμέλημα. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της αφού ήδη από το Σάββατο πρωι 29/4 και προσωπικά της επισήμανα προβλήματα και την έχουμε ενημερώσει με έγγραφα και τηλεφωνικά σε συνεργάτες της όπως και τα … πρωτόκολλα και τους …αρμόδιους υπαλλήλους;;;;

Έστω και στο 12 και 35′ θέλουμε ηθική δικαίωση αν και πλέον δεν προλαβαίνουν οι τυπογράφοι να τυπώσουν ψηφοδέλτια και να φτάσουν στις περιφέρειες στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Πάντως θα φτάσουμε στο Ευρωπαικο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο εκλογοδικείο. Είναι θέμα δημοκρατίας και Συντάγματος. Tο ότι τα κόμματα έχουν ενημερωθεί και κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν δεν πρόκειται να μας πτοήσει.

Please follow and like us: