Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου

Έφυγε από την ζωή η τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη – Από τους κορυφαίους ερμηνευτές της εποχής του Νέου Κύματος

Έφυγε από την ζωή η τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη – Από τους κορυφαίους ερμηνευτές της εποχής του Νέου Κύματος

Η Ρένα Κουμιώτη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών και  αποτέλεσε κομμάτι της ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Η υπέροχη φωνή της και το συναίσθημα που έβγαζε με τα τραγούδια της , της έδωσαν άξια  μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους ερμηνευτές της εποχής του Νέου Κύματος.

Ένα βράδυ του 1968, στη σκηνή της μπουάτ «Απανεμιά», στην Πλάκα, τραγουδά ένα νέο, άγνωστο στο ευρύ κοινό κορίτσι, μαζί με τον επίσης νεαρό Μανώλη Μητσιά. Από κάτω στο κοινό, κάθονται ο Μάνος Λοίζος και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος που εκείνη την εποχή, μαζί με τον Μίμη Πλέσσα, αναζητούν μια γυναικεία φωνή για το νέο δίσκο που ετοιμάζουν, τον «Δρόμο». Ο Παπαδόπουλος ενθουσιάζεται με τη φωνή της κοπέλας και τής ζητά να πάει, την επόμενη κιόλας μέρα, στα στούντιο της Columbia για ακρόαση. Μέσα σε λίγες μόλις ώρες εκείνη βρίσκεται με ένα δισκογραφικό συμβόλαιο στα χέρια και τις επόμενες ημέρες ηχογραφεί δύο από τα τραγούδια του πλέον διαχρονικού και εμπορικού ελληνικού δίσκου όλων των εποχών: το «Πρώτη Φορά» και το «Δώσε μου το στόμα σου»…

Έφυγε από την ζωή η τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη – Από τους κορυφαίους ερμηνευτές της εποχής του Νέου Κύματος

Τα επόμενα χρόνια θα γίνει μια από τις πλέον χαρακτηριστικές φωνές του Νέου Κύματος και θα ηχογραφήσει περισσότερα από 200 τραγούδια. Ανάμεσά τους τα «Σταμάτησε του ρολογιού του δείχτες», «Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι», «Θαλασσινό τριφύλλι», «Κόρη του γιαλού», «Το κερί μας έσβησε», «Άγιε Δημήτρη μου Θεσσαλονίκη μου», «Μίλα μου για τη λευτεριά».

Στα μέσα της δεκαετίας του 70, έχοντας κάνει ήδη έναν γάμο ο οποίος δεν θα μακροημερεύσει, γνωρίζει στον Καναδά, όπου έχει πάει για να τραγουδήσει, τον δεύτερο σύζυγό της. Θα μείνει εκεί για μια ολόκληρη σχεδόν δεκαετία για να επιστρέψει, το 1983, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, στην Πλάκα, στη θρυλική μπουάτ «Ζυγός», και να τραγουδήσει, για μία ακόμη φορά με το ερμηνευτικό άλτερ έγκο της, τον μοναδικό Γιάννη Πουλόπουλο.

Η μύρα όμως εκτός από την πρόωρη απώλεια της μητέρας της, της φιλάγε να νιώσει τον ανείπωτο πόνο της μάνας που χάνει το παιδί της όταν ο πρωτότοκος γιος της έφυγε ξαφνικά από τη ζωή μετά από ανακοπή καρδιάς που υπέστη. Κάπου εκεί φαίνεται να «σταμάτησαν του ρολογιού οι δείχτες» για την ερμηνεύτρια με τη φωνή που κουβαλούσε, διαχρονικά, δωρικότητα, γλύκα αλλά και μια μόνιμη αόρατη μελαγχολία.

 

 

Please follow and like us: