Σάββατο, 20 Απριλίου

Πάνος Σκουρλέτης: Εγγύηση μιας νέας προοπτικής είναι η πλατιά κοινωνική βάση με προοδευτικό πρόσημο, που εξασφαλίζει η απλή αναλογική

Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη στον τηλεοπτικό σταθμό του OPEN TV

Πάνος Σκουρλέτης: «Ο κόσμος θέλει απαντήσεις για τα προβλήματά του, θέλει εφαρμόσιμες πολιτικές και προγραμματικές προτάσεις, γι’ αυτό χρειάζεται συζήτηση για έναν κοινό προγραμματικό τόπο, στην προοπτική μιας αριστερής, προοδευτικής κυβέρνησης.»

Σε συνέντευξη του ο Πάνος Σκουρλέτης, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη, σημείωσε πως μετατρέπεται σε παράγοντα διαρκούς αστάθειας, με την εμμονή του στην υπόθεση των μονοκομματικών, αυτοδύναμων κυβερνήσεων, τη στιγμή που αυτό δεν προκύπτει από τους συσχετισμούς.

Σας παραθέτουμε σημεία από την  συνέντευξη:

Συζητούμε στον απόηχο της συνέντευξης Ανδρουλάκη, ο οποίος κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος, διότι εστιάζει στα πρόσωπα και όχι στις πολιτικές. Τελικά, αν για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το πρόβλημα είναι θέμα προσώπων και όχι κοινού προγραμματικού τόπου, συγκλίσεων, τότε είναι σε λάθος δρόμο. Δεν είναι θέμα προσώπων. Δηλαδή, από τη ΝΔ τον ενοχλεί τον κ. Ανδρουλάκη το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη ή οι πολιτικές και ενδεχομένως και το πρόσωπο; Νομίζω ότι το μείζον είναι οι πολιτικές.

 Οι πολιτικές οι οποίες τίναξαν στον αέρα το σύστημα υγείας, που ανακύκλωσαν την ακρίβεια, που έφεραν το χάος στην ενέργεια. Ο κόσμος θέλει απαντήσεις για τα προβλήματά του, θέλει εφαρμόσιμες πολιτικές, προγραμματικές προτάσεις. Από εκεί και έπειτα, βρίσκει και τα πιο φερέγγυα πρόσωπα για να τις υλοποιήσουν. Η δύναμη των κομμάτων, έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από την κάλπη, δίνει εκείνο το πολιτικό, ειδικό βάρος σε κάθε πολιτική δύναμη να λέει ότι ο πρώτος που συμμετέχει σε μία κυβέρνηση είναι αυτός που διεκδικεί και τον πρωθυπουργό. Με αυτή την έννοια, σε μας είναι σαφές ότι πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός.

Είναι υπεραισιόδοξο να ακούμε από τη ΝΔ ότι θα παραδώσει την πρώτη εντολή, διότι δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρει την πρώτη εντολή. […] Ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπεται σε παράγοντα διαρκούς αστάθειας. Με την εμμονή στην υπόθεση των μονοκομματικών, αυτοδύναμων κυβερνήσεων, τη στιγμή που αυτό δεν προκύπτει από τους συσχετισμούς, ουσιαστικά τι λέει; Διαρκείς εκλογές. Αυτή είναι η αστάθεια.

Η αποστασία είναι το δεύτερο ενδεχόμενο, επειδή δεν υπάρχει εκείνο το ποσοστό από την κάλπη που να εξασφαλίζει την μονοκομματική, αυτοδύναμη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Όταν, όμως, ο λαός δεν σε ψηφίζει, δεν σου δίνει τέτοια ποσοστά, σημαίνει ότι σου λέει «συνεργάσου». […] Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μπορεί να δει και πρόσωπα, μα δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα πολιτικών. Όταν δεν σου δώσει ο κόσμος τα απαιτούμενα ποσοστά, το να επιδιώκεις να «ψαρέψεις» ή να λειτουργείς με όρους ποδοσφαιρικού συμβολαίου, όπου η κάθε ομάδα δίνει περισσότερα ή στους πωλητές οι πολυεθνικές εταιρείες δίνουν κι ένα κινητό κι ένα καλό ασφαλιστήριο, δεν είναι πολιτική.

Η πολιτική είναι προτάσεις. Συμφωνούμε κύριοι; Μπορούμε να έχουμε μια πλατιά κοινωνική βάση; Γι’ αυτό χρειάζεται η απλή αναλογική, η οποία εξασφαλίζει κάτι που δεν έχουν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις: πλατιά κοινωνική βάση. Αυτή είναι η πρώτη εγγύηση της σταθερότητας.

 

Please follow and like us: