Σάββατο, 20 Απριλίου

Τουρκία: Πληθωρισμός «μαμούθ» στο 55,2% τον Φεβρουάριο

 Πληθωρισμός «μαμούθ» στην Τουρκία στο 55,2% τον Φεβρουάριο

Η τουρκική οικονομία, αναμένεται να υποστεί τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού ενώ ήδη  διερχόταν μια περίοδο αναταράξεων. Το ύψος των ζημιών πέρα από τον πόνο των  ανθρώπινων  ζωών   υπερβαίνει τα 34 δισεκ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του τουρκικού ΑΕΠ όπως  ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Τουρκία: Πληθωρισμός «μαμούθ» στο 55,2% τον Φεβρουάριο

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία το Φεβρουάριο επιβραδύνθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα, στο 55,2% σε διάστημα έτους, από 57,7% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, και αυτό γιατί οι τιμές συνέχισαν μεν να αυξάνονται μήνα με το μήνα, όμως λιγότερο έντονα απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος τροφοδοτείται κυρίως από την αδυναμία της τουρκικής λίρας, είχε φθάσει το 85,5% σε διάστημα δώδεκα μηνών τον Οκτώβριο, ένα επίπεδο πρωτοφανές από τον Ιούνιο του 1998, πριν επιβραδυνθεί το Νοέμβριο για πρώτη φορά μέσα σε 18 μήνες. Η  άνοδος τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε και πάλι το Φεβρουάριο, στο 126,9% σε διάστημα δώδεκα μηνών, έναντι 121,6% τον Ιανουάριο.

Please follow and like us: