Παρασκευή, 19 Απριλίου

Νορβηγή φιλόσοφος πρότεινε να χρησιμοποιούνται οι μήτρες των εγκεφαλικά νεκρών γυναικών ως μέσο παρένθετης μητρότητας

 Νορβηγή φιλόσοφος πρότεινε να χρησιμοποιούνται οι μήτρες των εγκεφαλικά νεκρών γυναικών ως μέσο παρένθετης μητρότητας – Παγκόσμιες αντιδράσεις

Η Νορβηγή φιλόσοφος Ανα Σμάιντορ δημοσίευσε στην επιθεώρηση «Θεωρητική Ιατρική και Βιοηθική» ένα απίστευτο σενάριο σύμφωνα με το οποίο γυναίκες που έχουν κριθεί εγκεφαλικά νεκρές μπορούν να χρησιμοποιούνται για να κυοφορούν βρέφη για ζευγάρια, λειτουργώντας σαν δοχεία αναπαραγωγής.

Νορβηγή φιλόσοφος πρότεινε να χρησιμοποιούνται οι μήτρες των εγκεφαλικά νεκρών γυναικών ως μέσο παρένθετης μητρότητας

Δηλαδή προτείνει να χρησιμοποιούνται οι μήτρες των εγκεφαλικά νεκρών γυναικών ως μέσο παρένθετης μητρότητας . Μάλιστα δεν σταματά εκεί και προσθέτει  πως η μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί ανεξαρτήτως φύλου. Για παράδειγμα τα σώματα των εγκεφαλικά νεκρών ανδρών θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ώστε να χρησιμοποιηθούν ως θερμοκοιτίδες για έμβρυα αφού η τεχνολογία όπως λέει, για κάτι τέτοιο, βελτιώνεται συνεχώς.

Η πρόταση αυτή προκαλεί στον νου απίστευτες εικόνες με γυναίκες εγκεφαλικά νεκρές επί 9 μήνες, καθηλωμένες σε ένα κρεβάτι, συνδεδεμένες σε μηχανήματα, απομονωμένες και ανίκανες να αποφασίσουν για τον εαυτό τους και όλα αυτά μόνο για να φέρουν στον κόσμο το παιδί κάποιων άλλων . Δηλαδή η πρόταση της Ανα Σμάιντορ μας δείχνει τον δρόμο  για κάτι απίστευτο , για ένα εργοστάσιο παραγωγής μωρών.

Ενδεικτικά μόνο μερικές αντιδράσεις σε αυτό το απίστευτο σενάριο σας τις παραθέτουμε παρακάτω :
Νορβηγή φιλόσοφος πρότεινε να χρησιμοποιούνται οι μήτρες των εγκεφαλικά νεκρών γυναικών ως μέσο παρένθετης μητρότητας
Η Νορβηγή φιλόσοφος Ανα Σμάιντορ τονίζει:

«Θα είναι κάτι αντίστοιχο με τη δωρεά οργάνων αφού με την τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων αν κάποιοι προσφέρουν μέρη του σώματός τους για δωρεά οργάνων, κάποιοι μπορεί να είναι πρόθυμοι να σκεφτούν να δωρίσουν ολόκληρο το σώμα τους με σκοπό την κυοφορία. Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τύπους δωρεάς υπάρχουν διαφορές περισσότερο βαθμού δωρεάς παρά ουσίας».

Η Σαρλότ Πράουντμαν, νομικός, ακαδημαϊκός του Κέιμπριτζ και διευθύντρια της φεμινιστικής οργάνωσης Right to Equality δήλωσε για την πρόταση:

«Μόνο μια μισογυνική κοινωνία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εγκεφαλικά νεκρές γυναίκες ως ζωντανές μήτρες. Έτσι ξεκινούν όλα κι έπειτα τελειώνουν με βουλευτές να κάνουν νόμους τέτοιες προτάσεις»

Ο δρ Γκάρεθ Νάι, λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Τσέστερ και ειδήμων σε θέματα φυσιολογίας της κύησης δήλωσε:

«Μήτρες εγκεφαλικά νεκρών για παρένθετη κύηση; Απολύτως ΟΧΙ. Ακόμη και ως θεωρητική τοποθέτηση είναι τρομακτική . Το να συγκρίνουμε την παρένθετη μητρότητα με τη δωρεά οργάνων είναι μια ακραία απλούστευση… Και εν τέλει δεν ξέρουμε αν φυσιολογικά είναι εφικτό να διατηρήσουμε κάποια στη ζωή με μηχανική υποστήριξη επί τόσους μήνες, όπως δεν ξέρουμε αν κάποια με τόσο παρατεταμένη μηχανική υποστήριξη μπορεί να ολοκληρώσει μια βιώσιμη κύηση. Ως ειδήμων σε θέματα υγείας μητέρων και εμβρύων, αυτή η άποψη είναι απόλυτα ντροπιαστική. Στην ουσία, το να μειώνουμε όλη τη ζωή ενός ανθρώπου στη χρήση της μόνο ως εργαλείου για άλλους, δεν θα έπρεπε ποτέ ούτε καν να συζητείται».

Στην Κολομβία, ο Ιατρικός Σύλλογος CMC που βιάστηκε να δηλώσει πως θα ήταν ενδιαφέρον μια τέτοια πρόταση στον ιστότοπο της. Μετά από τις μεγάλες αντιδράσεις σε όλη την υφήλιο αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη την περασμένη εβδομάδα για την υιοθέτηση αυτού του κειμένου αλλά και άμεσα να το αποσύρει από τον ιστότοπο της.

Η Κολομβίανη βουλευτής Τζένιφερ Πεδράσα δήλωσε :

«Οι γυναίκες δεν είμαστε σκεύη που πετιούνται μετά τη χρήση τους, οι γυναίκες έχουμε ανθρώπινα δικαιώματα, έστω κι αν κάποιοι το ξεχνούν».

 

 

 

 

Please follow and like us: