Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου

Τουρκία: Άκαρπη η συνάντηση χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία του Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του

Άκαρπη η συνάντηση χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία του ο υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Μεγάλο εκνευρισμό προκαλεί στην Άγκυρα η άκαρπη, όπως εξελίχθηκε, συνάντηση που είχε χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν  αφου από τις επίσημες τοποθετήσεις μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και ΗΠΑ, πρόοδος ή συγκεκριμένη δέσμευση για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Άγκυρα, δεν υπήρξε.

ο υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν

 Έτσι, ο Τσαβούσογλου «αναλώθηκε» σε… γκρίνιες προς τις ΗΠΑ, ζητώντας να τηρούν πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα -στη «σκιά» των πληροφοριών που θέλουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να προτίθεται να πουλήσει F-35 στη χώρα μας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επιχείρησε να αποσυνδέσει το ζήτημα του τουρκικού «βέτο» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την υπόθεση των F-16 λέγοντας πως:

«Όλοι δηλώνουν πως η επιτάχυνση της διαδικασίας της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει θετικές επιπτώσεις στο Κογκρέσο στο ζήτημα των F-16 κι ας μην έχουν καμία σχέση τα θέματα αυτά… Kι εμείς λέμε πως αυτά τα δύο θέματα δεν θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους».

Ο Τσαβούσογλου, στις δηλώσεις του δεν θέλησε να κρύψει την οργή του για τον  Δημοκρατικό γερουσιαστή Μπόμπ Μενέντεζ και τόνισε:

«Τώρα ακούγεται μόνο η φωνή του Μενέντεζ, αλλά ίσως ακουστούν κι άλλες φωνές. Αν η διοίκηση των ΗΠΑ δείξει αποφασιστικότητα στις προσπάθειες παρεμπόδισης της πώλησης, το ζήτημα θα λυθεί. Η διοίκηση μην ρίχνει τις ευθύνες στο Κογκρέσο ή κάπου αλλού. Όπως δεν δεχόμαστε να μας δέσουν χειροπόδαρα και δεν γίνονται δουλειές με τη λογική πως ”με την πώληση των F-16 και τον εκσυγχρονισμό τους θα κάνουμε στην Τουρκία ό,τι θέλουμε”. Και εχθροί και φίλοι είδαν πως τα πράγματα δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο»

Please follow and like us: