Παρασκευή, 19 Απριλίου

35 εκατ. ετών το μεγαλύτερο γνωστό απολίθωμα λουλουδιού σε κεχριμπάρι

35 εκατ. ετών το μεγαλύτερο γνωστό απολίθωμα λουλουδιού σε κεχριμπάρι

Τριάντα πέντε εκατομμυρίων ετών χρονολογείται το μεγαλύτερο γνωστό απολίθωμα λουλουδιού που έχει διατηρηθεί σε κεχριμπάρι σύμφωνα με νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports».

Το απολίθωμα που ανακαλύφθηκε πριν 150 χρόνια στα δάση της Βαλτικής στη βόρεια Ευρώπη, όπου εξορύσσεται το λεγόμενο «κεχριμπάρι της Βαλτικής» από ένα στρώμα ιζήματος που ονομάζεται «γαλάζια γη»,  αποκαλύπτει νέες πληροφορίες για τη ζωή και το κλίμα του παρελθόντος, καθώς και για την εξέλιξη των δασών.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα κεχριμπαριού στον κόσμο. Σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις, η ηλικία της «γαλάζιας γης» και του κεχριμπαριού, είναι 38 έως 34 εκατομμυρίων ετών. Το κεχριμπάρι μπορεί να διατηρήσει φυτά και ζώα σε εξαιρετική κατάσταση για εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά είναι σπάνια και δεν ξεπερνούν τα δέκα χιλιοστά σε μέγεθος, σημείωσαν οι συγγραφείς όπως αναφέρει η Independent.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης πολυάριθμους κόκκους γύρης που είχαν ξεφύγει από τους στήμονες του παγιδευμένου άνθους και η ανάλυσή τους έδειξε ότι το λουλούδι ανήκει στο γένος Symplocos.

«Το να βρούμε ένα τόσο μεγάλο λουλούδι διατηρημένο σε κεχριμπάρι, το οποίο επιπλέον απελευθερώνει τη γύρη του ακριβώς τη στιγμή που εγκλωβίζεται στη ρητίνη, είναι εξαιρετικό», ανέφεραν οι συγγραφείς και δήλωσαν πως «τέτοια φυτικά ευρήματα είναι σαν μια χρονοκάψουλα– μας επιτρέπουν να ανακατασκευάσουμε τη βλάστηση σε διάφορα στάδια της ιστορίας της Γης»

Το απολίθωμα του άνθους είναι η πρώτη καταγραφή του γένους Symplocos σε κεχριμπάρι της Βαλτικής. Μαζί με άλλα φυτικά ευρήματα διατηρημένα σε κεχριμπάρι, το συγκεκριμένο λουλούδι αποκαλύπτει τη σχέση της χλωρίδας του Βαλτικού Κεχριμπαρένιου Δάσους με τα αειθαλή φυλλοβόλα και μικτά δάση της σημερινής Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, έγραψαν οι ερευνητές.

Please follow and like us: