Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Ερώτημα που καλείται να λύσει η διυπουργική μετά τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Ερώτημα που καλείται να λύσει η διυπουργική μετά τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος πέθανε το βράδυ της Τρίτης στα 83 του ενώ νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Υγεία με εγκεφαλικό επεισόδιο έχοντας  στο πλευρό του την οικογένειά του. Η υγεία του ήταν αρκετά επιβαρυμένη και οι  εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν αρκετά συχνές.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει για το τελετουργικό το οποίο θα ακολουθηθεί για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν το θέμα να εξελιχθεί σε σίριαλ.

Όπως αναφέρουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έχει μιλήσει με δικηγορικό γραφείο, προκειμένου να ενημερωθεί και να αναζητήσει τρόπους υπέρβασης των νομικών εκκρεμοτήτων που αφορούν την τελετή της κηδείας του άλλοτε μονάρχη. Πληροφορίες θέλουν μέλη της οικογένειας να επιθυμούν η σορός του τέως βασιλιά να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη, σε μια κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους.

Παντός με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες  η κηδεία δεν θα γίνει δημοσία δαπάνη, ενώ θα αποφασιστεί το αν θα υπάρξει κάποια τιμή εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, κατώτερης βαθμίδας και όχι αρχηγού κράτους, αλλά και το αν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα στη σορό.

Πολλά ακούγονται και το που θα ταφή;

Έχουν ακουστή πολλά σενάρια με το πιο επικρατέστερο να γίνει η ταφή του Κωνσταντίνου στο Τατόι . Στο Τατόι ενταφιάστηκε και η βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία απεβίωσε το 1981 όταν ακόμα ήταν νωπές οι μνήμες του δημοψηφίσματος του 1974 με το οποίο έγινε αλλαγή πολιτεύματος και τελείωσε η περίοδος της βασιλείας στην Ελλάδα.

Θα υπάρχει λαϊκό προσκύνημα;

Δεν έχει διευκρινιστεί όμως  τουλάχιστον ως προς τα μέτρα ασφαλείας, την συνδρομή της αστυνομίας και η εικόνα που υπάρχει είναι πως δεν θα ήθελαν από κυβερνητικής πλευράς να είναι κάτι που θα διαρκέσει για δύο ή τρεις μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών, με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών, πιθανότατα το πρωί της Τετάρτης (11/01) έτσι ώστε να παρθεί άμεσα η απόφαση για το πώς θα τελεστεί η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανακοίνωσή του.

Ανακοίνωση για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου εξέδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως  «Θα τον κρίνει η Ιστορία»

 

Σας παραθέτουμε την  δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

«Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Από τραύματα τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής. Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του.»

Please follow and like us: