Σάββατο, 20 Απριλίου

Νέα και πιο επιθετική η «Υποπαραλλαγή του κορωνοϊού Kraken» –  Συναγερμός στην Ευρώπη

Νέα και πιο επιθετική χαρακτηρίζετε η «Υποπαραλλαγή του κορωνοϊού με το προσωνύμιο Kraken» –  Συναγερμός στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει καλά και κακά νέα όσον αφορά τον XBB.1.5, την υποπαραλλαγή του κορωνοϊού με το προσωνύμιο «Kraken» που σαρώνει την Αμερική.

Τα κακά νέα:  Ο  XBB.1.5 εξαπλώνεται γρήγορα, πιθανότατα επειδή έχει κάποια μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι των κυρίαρχων σήμερα στελεχών της παραλλαγής Omicron.

Τα καλά νέα : Η Ευρώπη έχει κάποιον χρόνο να προετοιμαστεί για το αν και πότε τα κρούσματα θα οδηγηθούν σε έξαρση.

«Υποπαραλλαγή του κορωνοϊού Kraken»

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο ECDC στην πρόσφατη αξιολόγησή του για το XBB.1.5. αναφέρει:

«Υπάρχει πιθανότητα η παραλλαγή αυτή να έχει αυξητική επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 στην ΕΕ, αλλά όχι εντός του επόμενου μήνα, καθώς η παραλλαγή αυτή είναι επί του παρόντος παρούσα στην ΕΕ/ΕΟΧ μόνο σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

Η Μαρία βαν Κερκάβε τεχνική επικεφαλής για τον κορωνοϊό τού Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε δηλώσεις της εξήγησε πως :

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανησυχεί για το πόσο γρήγορα η υποπαραλλαγή αντικαθιστά άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν.Στις ΗΠΑ πήγε, από το 4% των κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί, στο 40% μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τη συντονίστρια της αντίδρασης COVID-19 του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό αν προκαλεί πιο σοβαρή λοίμωξη».

«Υποπαραλλαγή του κορωνοϊού Kraken»

Στην έκθεση του Ευρωπαϊκό Κέντρο ECDC αναφέρετε :

«Ο αυξημένος ρυθμός εξάπλωσης οφείλεται πιθανότατα στην ικανότητα του XBB.1.5 να αποφεύγει την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος που παρέχεται από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό. Έχει επίσης μια μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike -το τμήμα του ιού που συνδέεται με τα κύτταρα του ξενιστή-, η οποία μπορεί να του παρέχει κάποιο πλεονέκτημα. Μέχρι τώρα, η υποπαραλλαγή είναι απλώς ένα στίγμα στο ραντάρ της Ευρώπης όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, αν και έχει ανιχνευθεί στη Δανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πορτογαλία, τις Κάτω Χώρες και την Ιρλανδία.»

Τα στοιχεία που προέρχονται από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι το XBB.1.5 εξαπλώνεται επιθετικά, με τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε εννέα ημέρες. Ο κίνδυνος είναι ότι η έκρηξη των κρουσμάτων συμπίπτει με μια ήδη δύσκολη περίοδο γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), επιβαρύνοντας τα νοσοκομεία.

Please follow and like us: