Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Δεν έχει σχέση με τις εκλογές η ανακοίνωση για αύξηση στον κατώτατο μισθό ξεκαθάρισε  στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός

Δεν έχει σχέση με τις εκλογές η ανακοίνωση για αύξηση στον κατώτατο μισθό ξεκαθάρισε  στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα θετικά βήματα που έγιναν το 2022 για τη χώρα αλλά και σε αυτά που έρχονται το 2023.  Ένα από αυτά ίσως και το  βασικότερο ήταν αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός »

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους τόνισε πως «Θέλω να το αποσαφηνίσω, η ανακοίνωση για τον κατώτατο μισθό δεν έχει σχέση με τις εκλογές.»

Η  ΙΝΕ ΓΣΕΕ παντός τονίζει πως οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις που εξακολουθούν να ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών καθιστούν δύσκολο οι οποίες αυξήσεις να αντισταθμίσουν την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθών.

Οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και ανακοινώσεις, έπειτα από διαβούλευση με φορείς και κοινωνικούς εταίρους, προβλέπεται να ληφθούν έως τα τέλη Απριλίου, έτσι ώστε η αύξηση του κατώτατου μισθού να ισχύσει από την 1η Μαΐου 2023.

Όπως και να έχει τα σενάρια  για τον κατώτατο μισθός και το ύψος της αύξησης των αμοιβών όλων των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα δρομολογεί η κυβέρνηση απ’ το 2023 έχουν ως εξής:

στις κατώτατες αποδοχές φτάνει στο 19%

στους μισθούς μέχρι 1.100 ευρώ στο 9 έως 14%

στις υψηλότερες αμοιβές είναι από 11% και κάτω

Τον Ιανουάριο θα γίνει η εκκίνηση της διαδικασίας καθορισμού του νέου κατώτατου που επηρεάζει τις αποδοχές 700 χιλιάδων εργαζομένων. Η αύξηση αναμένεται να ισχύσει από την 1η Μαΐου του 23.

Ο  διευθυντής της ΙΝΕ ΓΣΕΕ Χρήστος Γούλας τονίζει: «Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις τις Ευρώπης σε σχέση με τις αμοιβές εργαζομένων ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο αυτό εκτιμούμε ότι χρειάζεται άμεσα μια νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό» .

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τονίζει : «Υπάρχει ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού (…) θα πρέπει να συνδυαστεί με μείωση εισφορών»

Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένα λειτουργικά κόστη εξ’ αιτίας της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες κάνει τις εργοδοτικές οργανώσεις να ζητούν παράλληλα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του μη μισθολογικού κόστους.

Please follow and like us: