Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στη Λιβύη

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στη Λιβύη. Ακυρώθηκε η επίσκεψη στην Τρίπολη και η ελληνική αποστολή μετέβη στη Βεγγάζη, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε όταν το αεροπλάνο της ελληνικής αποστολής προσγειώθηκε  στην Τρίπολη  και από πλευράς της κυβέρνησης της Τρίπολης αθέτησαν τη συμφωνία που υπήρχε. Δηλαδή ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας θα συναντούσε αποκλειστικά τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι και κανέναν άλλον.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στη Λιβύη

Έγινε αντιληπτό από την αποστολή μας πως ανάμεσα στους επισήμους που περίμεναν τον Έλληνα ΥΠΕΞ στο αεροδρόμιο ήταν και η ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Ντμπέιμπα, Νάιλα Μάνγκους, η οποία υπέγραψε πρόσφατα τη συμφωνία της Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Μάλιστα η  Μάνγκους συνοδευόταν από τηλεοπτικό συνεργείο σε μια προσπάθεια να εκβιάσει δημόσια χειραψία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ.

Ο Νίκος Δένδιας, όταν διαπίστωσε τι συνέβαινε, αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο αφενός γιατί δεν επιθυμούσε να καταστήσει τη Μάνγκους ισότιμη συνομιλήτριά του και αφετέρου επειδή, προτού αναχωρήσει από την Αθήνα, είχε καταστήσει σαφές ότι θα άλλαζε το πρόγραμμά του μόνο αν συναντούσε αποκλειστικά τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι και κανέναν άλλον.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ ματαίωσε την  επίσκεψη του υπουργού Νίκου Δένδια στη Λιβύη, ωστόσο, οι λιβυκές αρχές δεν έδιναν την άδεια να πετάξει το αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Αποφασίστηκε λοιπόν η πτήση να γίνει μέσω του FIR της Μάλτας και στη συνέχεια το αεροσκάφος με την ελληνική αποστολή να πετάξει πάνω από την Ανατολική Λιβύη, και έτσι να φτάσει στη Βεγγάζη.

Ακολούθησε επικοινωνία με την πλευρά Μένφι, αλλά και έντονες διαμαρτυρίες. Το αεροπλάνο της ελληνικής αποστολής απομακρύνθηκε για περίπου ένα τέταρτο, αλλά επέστρεψε στον ίδιο χώρο, από τον οποίο οι Λίβυοι επίσημοι είχαν αποτραβηχτεί στο υπόστεγο της εισόδου. Η ελληνική πλευρά ήταν ανένδοτη μπροστά στην απροκάλυπτη επίδειξη κακής πίστης από την άλλη πλευρά.

Τελικά το αεροπλάνο της ελληνικής αποστολής μεταβεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, στη Βεγγάζη όμως  χρειάστηκε να περιμένει για περισσότερο από μία ώρα και, αφού εγκρίθηκαν τα νέα σχέδια πτήσης, το αεροπλάνο που μετέφερε τον κ. Δένδια αναχώρησε για τη Βεγγάζη, όπου ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα παραδώσει μια δωρεά εμβολίων Covid-19 στις αρμόδιες αρχές και θα συμμετάσχει σε εκδήλωση για τη συνεισφορά της Ελλάδας στην αποκατάσταση του λιμανιού της Βεγγάζης. Επίσης, θα συναντηθεί με τον στρατάρχη Καλίφα Χαφτάρ, με ομάδα προέδρων της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ.

 

 

Please follow and like us: