Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Φανερά ενοχλημένοι οι Τούρκοι με την έναρξη των σεισμικών ερευνών σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Φανερά ενοχλημένοι οι Τούρκοι με την έναρξη των σεισμικών ερευνών σε Κρήτη και Πελοπόννησο καθώς βλέπουν πως τα σχέδιά τους με το παράνομο μνημόνιο με την Λιβυη ναυαγούν.

Οι σεισμικές έρευνες ξεκίνησαν και η Τουρκία βλέπει  την Ελλάδα να αναβαθμίζεται στον ενεργειακό χάρτη χωρίς να μπορεί επί της ουσίας να αντιδράσει ενώ παράλληλα αισθάνονται πως τα σχέδιά της με το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη ναυαγούν. Τα ελληνικά πιθανά κοιτάσματα αποτελούν σωτηρία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη για αυτό και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας  Σκρέκας ανακοίνωσε την έναρξη των Σεισμικών από την ExxonMobil νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Όπως αποκάλυψε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός «Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές»

Οι έρευνες θα κρατήσουν για αρκετούς μήνες καθώς έχει ληφθεί αυστηρή μέριμνα για την χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους ενώ έχει εφαρμοστεί και ζώνη αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες. H αξία των κοιτασμάτων ανέρχεται στα 250 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό που θα αναλογεί στο ελληνικό κράτος θα είναι το 50% επί των κερδών.

Σημειώνουμε ότι το χρονοδιάγραμμα των ερευνών είναι ως εξής:

2022- 2024: Σεισμικές έρευνες

2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις

2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος

2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου

Οι σεισμικές έρευνες προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν για τα επόμενα 2 χρόνια. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία EXXON MOBIL, HELLENIQ-Energy, θα κρίνει εάν συντρέχουν λόγοι να προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση, ή αν θα επιλέξει να αποσυρθεί. Εφόσον οι έρευνες αποφέρουν καρπούς, η ΕΔΕΥΕΠ εκτιμά ότι εντός του 2027 θα ξεκινήσει και η παραγωγή φυσικού αερίου.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ  καθώς βλέπει  την Ελλάδα να αναβαθμίζεται στον ενεργειακό χάρτη επανέρχεται με εμπρηστικές δηλώσεις για την συμφωνία Τουρκίας Λιβύης:

«Εάν δύο ελεύθερες, κυρίαρχες χώρες συμφωνήσουν για συνεργασία, νομίζω ότι μια τρίτη χώρα δεν πρέπει να θέτει κανένα ερώτημα».

Στο ίδιο εξωφρενικό μήκος κύματος βρίσκετε και η Τουρκική τηλεόραση που αναλυτές της παραπληροφορούν τους τηλεθεατές σημειώνοντας  για παράδειγμα πως η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει έρευνες στην Γαύδο γιατί δήθεν είναι τουρκική . Μάλιστα χθες το βράδυ Τούρκος αντιπτέραρχος Ε.Α.. σε ένα από τα γνωστά πλέον παραληρήματα τους  τόνισε πως «Οι Έλληνες επιχειρούν να πλήξουν όλο το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Στόχος τους είναι να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα από τα 6 μίλια στα 12 μίλια για να χαλάσουν όλα τα δεδομένα της συμφωνίας Τουρκίας με τη Λιβύη»

 

 

Please follow and like us: