Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Περιφέρεια Αττικής:  Ξεκίνησε σήμερα το πιλοτικό πρόγραμμα σε σχολικές μονάδες για την οδική ασφάλεια από την Περιφέρεια

Ξεκίνησε σήμερα το πιλοτικό πρόγραμμα σε σχολικές μονάδες για την οδική ασφάλεια από την Περιφέρεια Αττικής. Διαδραστική και βιωματική εκπαίδευση μαθητών σε συνεργασία με το ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» με τίτλο: «Κάν’ το Σωστά. Μπορείς»

Γ. Πατούλης: «Είμαστε κοντά στα παιδιά μας για μια σωστή οδηγική συμπεριφορά και συνείδηση από τη σχολική ηλικία»

Περιφέρεια Αττικής:  Ξεκίνησε σήμερα το πιλοτικό πρόγραμμα σε σχολικές μονάδες για την οδική ασφάλεια από την Περιφέρεια

Από το 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής ξεκίνησε η Περιφέρεια Αττικής τη νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών και μαθητριών για την οδική ασφάλεια που εδράζεται στο τρίπτυχο «Μαθαίνω – Προσέχω – Νοιάζομαι».

Η εκστρατεία με τίτλο «Κάν’ το Σωστά – Μπορείς» θα πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση σε 25 σχολικές μονάδες της Αττικής και υλοποιείται με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς». Στη δράση η οποία ξεκίνησε σήμερα, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο του Ιδρύματος Β. Δανέλλη-Μυλωνά, τον Αντιπεριφερειάρχη Β. Γιαννακόπουλο, την Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Χ. Ρώμα, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Αγίας Παρασκευής Δ. Λέκκα,  κ.α. Τους επισκέπτες υποδέχθηκε στο σχολείο ο Υποδιευθυντής Αθ. Μπαλάσκας και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες  του Λυκείου διδάχτηκαν στη θεωρία και στην πράξη τις αρχές της οδικής ασφάλειας και ασφαλούς συμπεριφοράς στο δρόμο. Ενημερώθηκαν αναλυτικά και διαδραστικά, τόσο για τις αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων, όσο και για την ευθύνη που βαραίνει κάθε οδηγό όταν πιάνει το τιμόνι. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες με τη χρήση προσομοιωτών μέθης, ανατροπής και πρόσκρουσης οχήματος υπό την καθοδήγηση των εξειδικευμένων στελεχών του ΙΟΑΣ.

Περιφέρεια Αττικής:  Ξεκίνησε σήμερα το πιλοτικό πρόγραμμα σε σχολικές μονάδες για την οδική ασφάλεια από την Περιφέρεια

Γ. Πατούλης

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αλλάξει η οδηγική συμπεριφορά των πολιτών και να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα ανάλογη των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Αναφερόμενος στο θέμα των τροχαίων δυστυχημάτων έφερε ως παράδειγμα την εμπειρία του ως ορθοπεδικός γιατρός και επισήμανε ότι είναι ανάγκη να συμβάλουμε όλοι στην καλύτερη ενημέρωση και την εκπαίδευση των νέων μας σε θέματα οδικής ασφάλειας. Μάλιστα τόνισε ότι στόχος του είναι το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε σήμερα, τα επόμενα χρόνια να έχει καθολική εφαρμογή σε όλα τα σχολεία της Αττικής. Μεταξύ άλλων επισήμανε: «Σήμερα ξεκινάμε μια νέα συστηματική προσπάθεια για να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή. Και ξεκινάμε από τα σχολεία μας γιατί η εκπαίδευση της συνείδησης είναι το μοναδικό μας όπλο προκειμένου να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές, είτε είμαστε πεζοί, ποδηλάτες, οδηγοί, συνοδηγοί.

Περιφέρεια Αττικής:  Ξεκίνησε σήμερα το πιλοτικό πρόγραμμα σε σχολικές μονάδες για την οδική ασφάλεια από την Περιφέρεια

Γιατί μόνο τα παιδιά μας είναι σε θέση να μας αφυπνίσουν ώστε να εξουδετερώσουμε το σύμπτωμα της απάθειας, της αδιαφορίας μιας κοινωνίας που επί χρόνια αποδέχεται παθητικά τη γενοκτονία της ασφάλτου. Γιατί όλοι μας πρέπει να αντιληφθούμε και να πιστέψουμε πόσο σημαντικό είναι για τη ζωή μας η απώλεια της αγκαλιάς του παιδιού μας, του αγαπημένου μας προσώπου, του συγγενή, του γείτονα, του συνανθρώπου μας. Έχουμε, λοιπόν, ευθύνη και χρέος να διαμορφώσουμε οδηγική συμπεριφορά και συνείδηση από την σχολική ηλικία.Γι΄ αυτό και ως Περιφερειακή Αρχή επιμένουμε η Οδική Παιδεία να καταστεί υποχρεωτική, ως αυτοτελές μάθημα, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Απώτερος στόχος είναι οι θεωρητικές εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, να διεξάγονται και στις πρώτες τάξεις των Λυκείων της χώρας. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την Πρόεδρο του Ινστιτούτου κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, η οποία μαζί με τους αξιόλογους συνεργάτες της ακούραστα και μεθοδικά εργάζονται καθημερινά για ένα καλύτερο μέλλον με λιγότερα ατυχήματα στους δρόμους.

Σήμερα είναι  μία σημαντική μέρα και τα ίδια τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να καταλάβουν με βιωματική μέθοδο, μέσω αυτής της ημερίδας, τη σημασία που έχει για τη ζωή του αυριανού ενήλικα, του αυριανού οδηγού, η υπεύθυνη οδική συμπεριφορά. Τα παιδιά συνειδητοποίησαν τη σημασία που έχει η οδική ασφάλεια και ιδιαίτερα πόσο απαραίτητο είναι να μην οδηγεί κανείς υπό την επήρεια αλκοόλ, το να μην δημιουργεί κίνδυνο για την ίδια τη ζωή. Οι εμπειρίες αυτές έχουν σημασία όχι μόνο για τον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο, αλλά και για τους βαριά τραυματισμένους. Γιατί πληρώνουμε φόρο σε ζωές που χάνονται κατά τα τροχαία, αλλά υπάρχει και κόστος για το υγειονομικό σύστημα

Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και θα εφαρμοστεί καταρχήν σε 25 σχολεία της Αττικής. Στόχος μας είναι να εφαρμοστεί ως απαραίτητο μέρος της εκπαίδευσης, αν είναι δυνατόν σε όλα τα σχολεία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Γιαννακόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να ενσωματωθούν διαδραστικές ερωτήσεις-video κατά την θεωρητική εξέταση των υποψηφίων οδηγών ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα έξωθεν υποβοήθησης υποψηφίων (με τη χρήση ψείρας κ.α.). Επίσης, το εγχειρίδιο εξέτασης να γίνει απλό και κατανοητό, να εστιάζει σε ζητήματα που ελέγχουν την ικανότητα οδήγησης – συμπεριφοράς και γνώσης του ΚΟΚ και να εκδίδεται σε αρκετές γλώσσες. Τόνισε, τέλος, πως ήρθε η ώρα να διαμορφωθεί και να υιοθετηθεί από την Πολιτεία ένας «ενιαίος δεσμευτικός χάρτης οδικής ασφάλειας» και να δημιουργηθεί ένας «μόνιμος μηχανισμός», ο οποίος απαλλαγμένος από την πολυνομία και τις γκρίζες αλληλεπικαλύψεις θα διασφαλίζει την αλληλενέργεια των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης και τη συνέργεια – συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ιδιωτικών φορέων».

Η πρόεδρος του ΙΟΑΣ Β. Δανέλλη-Μυλωνά αναφέρθηκε στη δράση επισημαίνοντας ότι με η συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και του Ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας συμβάλλει στην ευρύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των νέων παιδιών για ζητήματα τα οποία είναι σημαντικά για την ασφάλεια και τη ζωή τους.

Περιφέρεια Αττικής:  Ξεκίνησε σήμερα το πιλοτικό πρόγραμμα σε σχολικές μονάδες για την οδική ασφάλεια από την Περιφέρεια

Πρόγραμμα επισκέψεων μηνός Νοεμβρίου 2022
Ημερομηνία       Πόλη     Σχολική Μονάδα
08/11/2022         Αγία Παρασκευή             1ο  Λύκειο

 

09/11/2022         Αγία Βαρβάρα  2ο Λύκειο

 

10/11/2022         Γαλάτσι                3ο Λύκειο

 

11/11/2022         Χαλάνδρι            2ο ΓΕΛ

 

14/11/2022         Μαρούσι             2ο ΕΠΑΛ

 

15/11/2022         Ταύρος 1ο Λύκειο

 

16/11/2022         Αχαρνές               2ο ΕΠΑΛ

 

18/11/2022         Βριλήσσια           1ο Λύκειο

 

18/11/2022         Πετρούπολη      4ο Λύκειο

 

29/11/2022         Παιανία               Δημοσθένειο Λύκειο

 

30/11/2022         Καματερό           1ο Γυμνάσιο

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας «Κάν’ το Σωστά» είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και έχει σχεδιαστεί από έμπειρους εκπαιδευτικούς και ειδικούς συγκοινωνιολόγους. Υλοποιείται από εκπαιδευμένο προσωπικό του Ι.Ο.ΑΣ, διαρκεί ~4 διδακτικές ώρες και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

Η θεωρητική ενότητα περιλαμβάνει ομιλία με προβολή videos και φωτογραφιών για τις κύριες αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων και ασφαλούς μετακίνησης τα οποία δίνουν βήμα στους μαθητές για σκέψη και εποικοδομητική συζήτηση.

Περιφέρεια Αττικής:  Ξεκίνησε σήμερα το πιλοτικό πρόγραμμα σε σχολικές μονάδες για την οδική ασφάλεια από την Περιφέρεια

Η εκπαίδευση εστιάζει στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός στον οποίο οφείλονται κατά κύριο λόγο τα τροχαία και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ακόλουθα θέματα:

Επίδραση αλκοόλ στον εγκέφαλο

Χρόνος Αντίδρασης – Ταχύτητα

Απόσταση Ακινητοποίησης

Χρήση ζώνης & κράνους

Ασφαλείς μετακινήσεις ως ποδηλάτης & πεζός

Απόσπαση προσοχής

Ευγένεια στο δρόμο

Συνέπειες τροχαίων δυστυχημάτων

Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες για τις οποίες χρησιμοποιείται:

                Προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου. Όχημα φυσικού μεγέθους το οποίο περιστρέφεται 360ο γύρω από το διαμήκη άξονά του. Παρόλο που η ταχύτητα ανατροπής είναι χαμηλή, ο προσομοιωτής περνά με μεγάλη αμεσότητα, μηνύματα για την αξία της χρήσης ζώνης.

                Προσομοιωτής Πρόσκρουσης. Η κατασκευή προσομοιώνει εμπρόσθια σύγκρουση με μικρή ταχύτητα. Παρόλα αυτά, η δύναμη που ασκείται στο σώμα των χρηστών κάνει τους περισσότερους να πιστεύουν πως η σύγκρουση ήταν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για τη συζήτηση σχετικά με τη χρήση ζώνης ασφαλείας.

                Γυαλιά Προσομοίωσης Μέθης. Αλλοιώνουν το οπτικό πεδίο του χρήστη, προσομοιάζοντας πως βλέπει όταν είναι υπό επήρεια αλκοόλ. Ο χρήστης καλείται να ολοκληρώσει απλές διαδικασίες φορώντας τα, όπως το να περπατήσει με μικρά βήματα γύρω από κώνους.

Please follow and like us: