Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου

Για της έρευνες EXXON για κοιτάσματα φυσικού αερίου εκδόθηκε NAVTEX σε Πελοπόννησο και Νότια Κρήτη

Για της έρευνες EXXON για κοιτάσματα φυσικού αερίου εκδόθηκε NAVTEX σε Πελοπόννησο και Νότια Κρήτη

Για έρευνες της EXXON για κοιτάσματα φυσικού αερίου εκδόθηκε NAVTEX σε Πελοπόννησο και Νότια Κρήτη.  Από σήμερα το ερευνητικό πλοίο Sanco Swift, θα ξεκινήσει εργασίες. Την έκδοση της NAVTEX για τις έρευνες είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα.

Η Navtex που εκδόθηκε από τον Σταθμό Ηρακλείου προβλέπει ότι από σήμερα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου και μέχρι νεωτέρας πως δεσμεύονται περιοχές σε:

Ιόνιο Πέλαγος, Δυτικό Πέλαγος, δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, ώστε να το πλοίο να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

Η ενέργεια αιφνιδίασε την Τουρκική πλευρά όπου πιέζει με το τουρκολιβυκό ψευτομνημόνιο αφού βλέπει πλέον  πως δημιουργούνται νέα δεδομένα στην ενεργειακή σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου .

Για έρευνες της EXXON για κοιτάσματα φυσικού αερίου εκδόθηκε NAVTEX σε Πελοπόννησο και Νότια Κρήτη 

Η ανακοίνωση της ΕΔΕΥΕΠ

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των επιτυχημένων γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο, η ΕΔΕΥΕΠ, η εθνική διαχειριστική εταιρεία υδρογονανθράκων και ενεργειακών πόρων, ανακοίνωσε σήμερα τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Τον Απρίλιο, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιτάχυνση του χρονοδιάγραμματος για τη διερεύνηση των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας και την επέκταση του σκοπού της ΕΔΕΥΕΠ, η οποία έχει πλέον υπό την επίβλεψη της έργα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων, διαχείρισης και δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου, γεωλογικής αποθήκευσης αερίων, ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων και διεθνών αγωγών.

Οι γεωφυσικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς χειμερινούς μήνες με σκοπό την ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τα αυστηρότερα και καλύτερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως: 
 • Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.
 • Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.
 • Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.
 • Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.
 • Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.
 • Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
 • Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.
 • Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.

Η απαρέγκλιτη τήρηση των ανωτέρω μέτρων και όλων των σχετικών διαδικασιών διασφαλίζεται από την παρουσία ανεξάρτητου παρατηρητή της ΕΔΕΥΕΠ επάνω στο ερευνητικό σκάφος. Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών δραστηριοποιείται έμπειρο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες τοπικές και περιφερειακές λιμενικές αρχές καθώς και με τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη που πλέουν πλησίον των περιοχών των ερευνών με στόχο την απρόσκοπτη εκτέλεση τόσο των ερευνητικών προγραμμάτων όσο και των καθημερινών δραστηριοτήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, σχολίασε: «Θα ήθελα να ανακοινώσω με μεγάλη χαρά την πρόοδο που σημειώνουμε, με βάση το σχέδιο που είχαμε ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στο έτος με τον Πρωθυπουργό. Οι διεθνείς επενδυτές τόσο στις συμβατικές όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά σε αυτό το σχέδιο. Τον Αύγουστο καλωσορίσαμε την ExxonMobil ως νέο διαχειριστή στην Κρήτη και ο ρυθμός με τον οποίο προοδεύουμε είναι απόδειξη της άριστης συνεργασίας μας με κορυφαίες εταιρείες ενέργειας και παρόχους υπηρεσιών, όπως οι ExxonMobil, Helleniq Energy, Energean καθώς και η PGS — μια κορυφαία εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας γεωφυσικών δεδομένων παγκοσμίως.

Ο κ. Rikard Scoufias, Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ καλωσόρισε την πρόοδο και ανέφερε ότι: «Σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική μας για την αξιοποίηση των πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας και τις προσπάθειές μας να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα και να ενισχύσουμε την εφοδιαστική ασφάλεια. Το ελληνικό φυσικό αέριο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υποστήριξη της ευρύτερης περιοχής και της αυξανόμενης ζήτησης της Ευρώπης για ενεργειακούς πόρους σε μια κρίσιμη στιγμή για την ενεργειακή ασφάλεια».

 

Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζουν αρνητικά την αιφνιδιαστική κίνηση της Ελλάδας

Παράλληλα τα τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζουν αρνητικά την αιφνιδιαστική κίνηση της Ελλάδας για  την έναρξη ερευνών για φυσικό αέριο σε Πελοπόννησο και Κρήτη εντάσσοντας την ως μέρος του σκηνικού έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες

Στην χθεσινοβραδινή αποκάλυψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη , ότι εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν έρευνες ανοιχτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου για κοιτάσματα φυσικού αερίου από την αμερικανική Exxon Mobil, αναφέρονται ευρέως τα τουρκικά ΜΜΕ. Αναφορές υπάρχουν και στην απόφαση να παγώσει η διαδικασία πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Φιλοκυβερνητικά μέσα παρουσιάζουν την είδηση, χωρίς να την τοποθετούν -για την ώρα τουλάχιστον- στο πλαίσιο του σκηνικού έντασης που συστηματικά μεθοδεύει το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα με την Αθήνα. Εκτιμάται, όπως συνηθίζεται, πως εφόσον υπάρξει «γραμμή» από την τουρκική κυβέρνηση, ανάλογα θα κινηθούν και τα ΜΜΕ στην γείτονα.

 • «Ο Μητσοτάκης δήλωσε πως θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες στην Πελοπόννησο και νοτιοδυτικά της Κρήτης» αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu
 • «Η Ελλάδα θα ερευνήσει για φυσικό αέριο σε Πελοπόννησο και Κρήτη» γράφει η Aksam.
 • «Η Ελλάδα θα αναζητήσει φυσικό αέριο σε Πελοπόννησο και Κρήτη! Εγκατέλειψε την πώληση του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην Yeni Akit
 • «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε το σχέδιό του για την Ανατολική Μεσόγειο: ‘‘Θα ψάξουμε για φυσικό αέριο’’» γράφει η ενημερωτική πύλη sondakika.com.

Ταυτόχρονα φαίνεται να υπάρχει μεγάλος  προβληματισμός στην Τουρκία για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τη Λιβύη. Μιλώντας στο CNN Turk ο αρθρογράφος της Milliyet Οζάι Σεντίρζί, ζήτησε να στείλει η Άγκυρα γεωτρύπανα ανοιχτά της Λιβύης, εάν η υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, που τη θεωρεί αρνητική.

«Η Ελλάδα πιέζει έντονα για συμφωνία με την Λιβύη. Πρέπει να το δούμε αυτό άμεσα. Θα δούμε τους όρους της συμφωνίας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας. Αν πράγματι οι ΗΠΑ πιέσουν την κυβέρνηση της Λιβύης να συμφωνήσει με την Ελλάδα η απάντηση μας θα είναι ξεκάθαρη. Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί σας και θα τους πούμε : «ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες» δήλωσε προκλητικά ο Σεντίρζί.

Please follow and like us: