Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου

Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα σιτηρά

Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα σιτηρά

Tο ρωσικό υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωση του ανέφερε πως έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ώστε να συνεχίσει τη συμμετοχή της στη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα τρόφιμα και να αναθεωρήσει την αρχική της απόφαση για προσωρινή  αποχώρηση της .

Η προσωρινή αναστολή της συμφωνίας έγινε γνωστή το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά την επίθεση του Κιέβου στα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και σε πολιτικά πλοία στα ύδατα της Σεβαστούπολης, όπως ανέφερε η Μόσχα.

Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα σιτηρά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, η Ουκρανία έδωσε τις απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις για τη μη χρήση του διαδρόμου ασφαλείας μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες ελήφθησαν με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Tο ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην  ανακοίνωση του αναφέρει:

«Χάρη στη συμμετοχή ενός διεθνούς οργανισμού (του ΟΗΕ), καθώς και στη βοήθεια της Τουρκίας, κατέστη δυνατό να ληφθούν οι απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία για τη μη χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου και των ουκρανικών λιμανιών, που έχουν προσδιοριστεί προς το συμφέρον της εξαγωγής γεωργικών προϊόντων, για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες εστάλησαν στο κοινό συντονιστικό κέντρο την 1η Νοεμβρίου 2022.  (…)Μετά την τρομοκρατική ενέργεια που διέπραξε η Ουκρανία στις 29 Οκτωβρίου εναντίον πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και πολιτικών πλοίων που συμμετέχουν στη διασφάλιση της ασφάλειας του “διαδρόμου σιτηρών”, η Ρωσία ανέστειλε την εφαρμογή της “συμφωνίας προϊόντων”».

Please follow and like us: