Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου

Παρελήφθησαν τα παιδικά εμβόλια της Ρfizer – Μπορούν να αντιμετωπίσουν μεταλλάξεις που ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί

Παρελήφθησαν τα παιδικά εμβόλια της Ρfizer – Μπορούν να αντιμετωπίσουν μεταλλάξεις που ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι της Covid εξήγησε πως τα κρούσματα στην χώρα μας με covid στα παιδιά αυξήθηκαν το 2022 με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον»

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στα οφέλη των επικαιροποιημένων εμβολίων, λέγοντας ότι αυτά μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί.

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μελέτη του Nature σύμφωνα με την οποία τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι η τελική εικόνα δεν έχει ακόμα δοθεί καθώς η έρευνα εξελίσσεται. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι νέες παραλλαγές δεν είναι νέος ιός αλλά ένα τμήμα της μετάλλαξης Omicron.  «Δεν είναι οι παραλλαγές αυτές επί του παρόντος τέτοιες ώστε να αναβαθμισθεί τρόπον τινα η σημασία τους από παραλλαγές ενδιαφέρονοντος σε πααραλλαγές ιδίατερης μέριμνας και αντιμετώπισης» τόνισε.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως η Εθνική Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5-11 ετών, που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. Επίσης, συστήνει τον εμβολιασμό σε παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών, ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή. Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό και τη γρίπη ειναι αναγκαίος είπε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως δεν αναμένονται νέα εμβόλια για τις παραλλαγές.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί  21,6 εκατ. εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 7.630.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 72,7% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου. Παράλληλα τόνισε πως «παραλάβαμε τα εμβόλια για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών», σημειώνοντας ότι η διάθεση τους θα αρχίσει προσεχώς και η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Please follow and like us: