Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Άρθρο του Φώτη Καρυδά: «Συναινεί η Ευρώπη για το πλαφόν στο φυσικό αέριο»

Άρθρο του Φώτη Καρυδά: «Συναινεί η Ευρώπη για το πλαφόν στο φυσικό αέριο»

«Ενεργειακή κρίση»: Τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν το δυσβάσταχτο κόστος των λογαριασμών ενέργειας. Η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη και, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις ευρύτερα, αποτελεί πραγματικά τοξικό μείγμα, ικανό να πλήξει ανεπανόρθωτα τις οικονομίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών ανεξαιρέτως

Σας παραθέτουμε το άρθρο:

Συναινεί η Ευρώπη για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η ενεργειακή κρίση, που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο, πλήττει οριζόντια τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν το δυσβάσταχτο κόστος των λογαριασμών ενέργειας. Η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη και, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις ευρύτερα, αποτελεί πραγματικά τοξικό μείγμα, ικανό να πλήξει ανεπανόρθωτα τις οικονομίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών ανεξαιρέτως.

Ωστόσσο, η χώρα μας έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας στον ενεργειακό τομέα για τον χειμώνα που έρχεται. Ειδικότερα, πέρα από τον σταθμό LNG που έχουμε στη Ρεβυθούσα, κατασκευάζουμε τώρα κι έναν δεύτερο για να διπλασιάσουμε τις ποσότητες LNG που εισάγουμε από διάφορες χώρες κι εγκαθιστούμε με ταχύ ρυθμό σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Επιπρόσθετα, θέτουμε σε λειτουργία ξανά τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη.

Μάλιστα την Παρασκευή το απόγευμα και αφότου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕστις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για συμφωνία, η οποία θα αποτελέσει την απαραίτητη ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της ενέργειας.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά:«Ημουν από τους πρώτους που εδώ και επτά μήνες είχα μιλήσει για την ανάγκη της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Γνωρίζετε ότι έως και χθες υπήρχαν αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες, αλλά η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πλέον καχύποπτους ώστε να ενεργοποιηθεί ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των τιμών. Ενας από τους βασικούς λόγους που η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε τον τελευταίο μήνα ήταν γιατί οι αγορές μέτρησαν ότι η ΕΕ θα παρέμβει στην τιμή του φυσικού αερίου».

Με αυτήν την παρέμβαση επιβολής ανώτατης τιμής, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συγκρατήσει τις τιμές σε ένα επίπεδο που θεωρεί επιθυμητό. Η αγορά θα προσαρμοστεί διότι κανείς δεν μπορεί να αντέξει να χάσει την ευρωπαϊκή αγορά λόγω μεγέθους και έτσι οι καταναλωτές θα προστατευθούν.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει επιτέλους να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις και να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, και αυτό είναι ενθαρρυντικό αν μη τι άλλο.

Please follow and like us: