Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου

Εμανουέλ Μακρόν :  Η ΗΠΑ, μας στέλνει σε πρωτοφανή επίπεδα τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου LNG

O Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες εξαπέλυσε πυρά κατά των πολιτικών των ΗΠΑ για τον τομέα της ενέργειας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Η βορειοαμερικανική οικονομία κάνει επιλογές για να είναι ελκυστική (κάτι που σέβομαι) δημιουργούν όμως διπλά στάνταρ».

 Εμανουέλ Μακρόν : «Η Ευρωπαϊκή  ήπειρος πληρώνει το τίμημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ο Μακρόν τόνισε πως κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές στο εσωτερικό, δηλαδή τις ΗΠΑ, αλλά στέλνει σε πρωτοφανή επίπεδα τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες. Παράλληλα διευκρίνισε πως «επιτρέπουν την κρατική επιχορήγηση να φτάσει στο 80% σε κάποιους τομείς, ενώ εδώ (στην Ευρώπη) απαγορεύεται». Και αυτό δημιουργεί διπλό στάνταρ, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «όλα σχετίζονται με την ειλικρίνεια του διατλαντικού εμπορίου».

Ο Μακρόν αναφέρθηκε ακόμα και ονομαστικά στις ΗΠΑ και τη Νορβηγία ως χώρες που αποκομίζουν υπερκέρδη από την πώληση φυσικού αερίου. Τα ζητήματα αυτά σκοπεύει να θέσει ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο Μπρουνό ΛεΜερ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο, κατηγόρησε τους αμερικανικούς παραγωγούς ότι πωλούν το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε τετραπλάσια τιμή από ό,τι το πωλούν σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Παράλληλα το  Bloomberg τονίζει σχετικά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει εξοργιστεί για το πακέτο μέτρων των ΗΠΑ (Inflation Reduction Act) το οποίο παρέχει επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγονται στη Βόρεια Αμερική και -σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχος- μια «άδικη στήριξη προς την πράσινη οικονομία».

Please follow and like us: