Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου

Σύνοδος Κορυφής με βασικό θέμα τα ενεργειακά –  Έντονο παρασκήνιο για μια συμφωνία

Σύνοδος Κορυφής με βασικό θέμα τα ενεργειακά –  Έντονο παρασκήνιο για μια συμφωνία

Με τους Γερμανούς να διαφωνούν με το όριο τιμών ξεκινά σε λίγες ώρες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής με βασικό θέμα τα ενεργειακά με κύριο χαρακτηριστικό το έντονο παρασκήνιο για μια συμφωνία ενόψει του χειμώνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η Ευρώπη οφείλει να στείλει σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και ότι οφείλει να δράσει αποφασιστικά έχοντας στο οπλοστάσιό της και έναν μηχανισμό που θα θέτει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα, βεβαίως, έχει διαμηνύσει ότι ένα πλαφόν μόνο για την ηλεκτροπαραγωγή δεν είναι επαρκές, καθώς αφήνει εκτός ρύθμισης το αέριο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών, αλλά και για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η ελληνική πλευρά έχει επιχειρηματολογήσει λέγοντας ότι, αν αποφασιζόταν κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να συμπληρώνεται και από ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο, ιδέα στην οποία ανθίστανται αρκετές χώρες με μπροστάρισσα και πάλι στη Γερμανία.

Σύνοδος Κορυφής

Η συζήτηση, πάντως, θα έχει δυσκολίες, καθώς ως και αργά το βράδυ οι Γερμανοί (κατά κύριο λόγο) εμφανίζονταν αρνητικοί σε μια παρέμβαση για το όριο τιμών του φυσικού αερίου, έχοντας τη βασική ανησυχία ότι αυτό μπορεί εν τέλει να λειτουργήσει μπούμερανγκ για χώρες με μεγάλη έκθεση στο αέριο (όπως η Γερμανία) και να δημιουργήσει πρόβλημα επάρκειας, πέρα από πρόβλημα ακρίβειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανία εμφανίζεται αρνητική ακόμα και στο (δυναμικό όριο) για το χρηματιστήριο ενέργειας TTF, ώστε, εφόσον είναι απαραίτητο εκ των συνθηκών, να τίθεται ένα όριο στις ακραίες διακυμάνσεις της αγοράς. Πρόκειται για τον λεγόμενο (προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών) που περιγράφεται στο σχέδιο της Κομισιόν και πρόκειται για ονομασία με ελληνικό αποτύπωμα, ενώ η παρέμβαση στο TTF περιλαμβανόταν στις προτάσεις που είχε καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τον Μάρτιο.

Βεβαίως, η στάση της Γερμανίας προσκρούει στην επιθυμία πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων βεβαίως και η Ελλάδα, ώστε να περιοριστεί η ακραία μεταβλητότητα των τιμών του φυσικού αερίου, από τη στιγμή που υπάρχει η παραδοχή της Κομισιόν ότι το χρηματιστήριο ενέργειας δεν λειτουργεί με τον τρόπο που θα έπρεπε να λειτουργεί. Μέχρι, συνεπώς, να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος δείκτης τιμών που σχεδιάζεται με ορίζοντα τους πρώτους μήνες του 2023 και η Αθήνα διαμηνύει ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια ρύθμιση, έστω για το σενάριο των ακραίων μεταβολών, με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο η τιμή του φυσικού αερίου έχει πέσει σε επίπεδα πολύ πιο χαμηλά από αυτά του Αυγούστου και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει σε παρόμοια, διαχειρίσιμα επίπεδα τουλάχιστον για κάποιες εβδομάδες ακόμα, κάτι που δεν θεωρείται ανεξάρτητο από την κουβέντα για πλαφόν.

 

 

 

Please follow and like us: