Σε εφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδας – Γερμανίας έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα έξι τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3

Σε εφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδας – Γερμανίας έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα έξι τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3

Τα πρώτα έξι Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 έφτασαν χθες από το Βερολίνο επί ελληνικού εδάφους με την εφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδας – Γερμανίας με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Θα προωθηθούν σε μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού

Συγκεκριμένα, με δεδομένο ότι έπρεπε να καλυφθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι ανάγκες του ουκρανικού στρατού, ο οποίος δεν ήταν εξοικειωμένος με την τεχνολογία των δυτικών οπλικών συστημάτων, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς συμφώνησαν τον περασμένο Μάιο να παραχωρήσει η Ελλάδα 40 σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα (ΒΜΡ-1) στην Ουκρανία και να παραλάβει σε αντικατάστασή τους, 40 γερμανικά Marder.

Σε εφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδας – Γερμανίας έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα έξι τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3

Η ανάρτηση του ΓΕΕΘΑ:
Παραλαβή Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Marder 1A3
Ανακοινώνεται ότι την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 αφίχθησαν στην χώρα μας τα πρώτα 6 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3.

Τα ΤΟΜΑ Marder 1Α3, τα οποία παραλαμβάνονται στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας της χώρας μας με την Γερμανία, θα προωθηθούν σε Μονάδες του Δ΄ Σώματος Στρατού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ένταξής τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η άφιξη των ΤΟΜΑ Μarder 1Α3 θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με σχετικό προγραμματισμό, με σκοπό την αναβάθμιση του αξιόμαχου των Μονάδων του Στρατού Ξηράς, την επαύξηση της μαχητικής τους ισχύος, καθώς και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Μονάδων του Μηχανοκίνητου Πεζικού με εκείνες των Τεθωρακισμένων.

Σημειωτέον ότι η προμήθεια των 40 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 αναμένεται να αναβαθμίσει τους μηχανοκίνητους σχηματισμούς του ΓΕΣ, αφού χαρακτηρίζονται από ταχυκινησία, αυξημένη προστασία και μεγάλη ισχύ πυρός σε σχέση με τα υφιστάμενα μέσα των σχηματισμών, καθώς διαθέτουν πυροβόλου 20 χλστ. και εκτοξευτή αντιαρματικών MILAN, που υπάρχουν ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Τέλος, το γεγονός ότι τα ΤΟΜΑ Marder 1A3 «θα προωθηθούν σε Μονάδες του Δ΄ Σώματος Στρατού», σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, δηλαδή στους σχηματισμούς της Θράκης και δη του Έβρου, συνιστά άλλη μια παράμετρο στην αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Please follow and like us: