Παρασκευή, 12 Απριλίου

Δένδιας: «Δεν μπορεί η Τουρκία να αποτελεί παρακαμπτήρια οδό για τις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων ή υπηρεσιών»

Δένδιας: «Δεν μπορεί η Τουρκία να αποτελεί παρακαμπτήρια οδό για τις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων ή υπηρεσιών»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη εφημερίδα «ΒΗΜΑ της Κυριακής» εξήγησε πως η  απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη από την χώρα μας θα ληφθεί, «όποτε κριθεί πως είναι προς το εθνικό μας συμφέρον», ενώ διευκρίνισε πως «Δεν διεκδικούμε ούτε σπιθαμή εδάφους της Τουρκίας, το ίδιο απαιτούμε από αυτήν».

Ο υπουργός Εξωτερικών μεταξύ άλλων τόνισε:

«Είναι χρήσιμο και για την Τουρκία να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να έχει έναν φιλικό και αξιόπιστο γείτονα που ανήκει στην ίδια συμμαχία, αλλά και στην ΕΕ. Οφείλει να αντιληφθεί επίσης ότι όπως δεν διεκδικούμε ούτε σπιθαμή εδάφους της, το ίδιο απαιτούμε και από αυτήν».

Παράλληλα ο Ν. Δένδιας είπε ακόμη ότι προγραμματίζει να μεταβεί «λίαν προσεχώς στο Κίεβο, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες που επικρατούν εκεί», επισημαίνοντας ότι «βασικό μέλημά μας» είναι η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία. Θα είναι η τρίτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην εμπόλεμη χώρα «από την έναρξη του πολέμου, καθώς», όπως υπενθυμίζει, «έχω επισκεφθεί ήδη δύο φορές την Οδησσό».

Ο υπουργός είπε ξέμαθα πως «Δεν μπορεί η Τουρκία να αποτελεί παρακαμπτήρια οδό για τις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων ή υπηρεσιών που τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων».

Για το θέμα αυτό διευκρίνισε πως:

«Η επίσκεψη αυτή», συνεχίζει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, «σηματοδοτεί την πλήρη προσήλωση μας στην αρχή του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και όλων των κρατών γενικότερα. Βασικό μας μέλημα αποτελεί η προστασία της ελληνικής κοινότητας, μεγάλο μέρας της οποίας διαβιεί σε περιοχές υπό ρωσική κατάληψη και άρα μη προσβάσιμες -τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία. Ευελπιστούμε με την πρώτη δυνατή ευκαιρία να μπορέσουμε να προσφέρουμε την αρωγή μας στους Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη επί ουκρανικού εδάφους».

Please follow and like us: