Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Λιζ Τρας: Η χώρα χρειάζεται μια στροφή με στόχο την ανάπτυξη

Η χώρα χρειάζεται μια στροφή με στόχο την ανάπτυξη, τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας

Μετά την καρατόμηση του υπουργού Οικονομικών, Κουάζι Κουάρτενγκ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέδειξε την ανάπτυξη της οικονομίας ως μείζον θέμα, ωστόσο αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα της.

Η  πρωθυπουργός Λιζ Τρας, με τα οικονομικά προβλήματα  να πλήττουν την κυβέρνησή της, σε δηλώσεις της τόνισε πως δεσμεύεται να παραμείνει στην πρωθυπουργία της χώρας της για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, ανάμεσα στις οποίες και η ενεργειακή κρίση, ενώ  έθεσε ως βασική προτεραιότητά της να βάλει το Λονδίνο σε τροχιά ανάπτυξης.

Η Λιζ Τρας εξήγησε πως η χώρα χρειάζεται μια στροφή, με στόχο την ανάπτυξη ενώ παραδέχθηκε τα λάθη της όσον αφορά στο σχέδιο για τη φορολογία που προκάλεσε αναταραχή στις αγορές. Έτσι λοιπόν εξήγγειλε  πως  ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί στο 25%, ενώ στον μινι-προϋπολογισμό που είχε ανακοινώσει ο Κουάρτενγκ στις 23 Σεπτεμβρίου προβλεπόταν ότι ο συντελεστής θα «πάγωνε» στο 19%, καταργώντας μια αύξηση στο 25% που σχεδίαζε ο προκάτοχός του. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ακόμη πως οι δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν λιγότερο γρήγορα απ΄ό,τι σχεδιαζόταν προηγουμένως, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης πίσω από την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών της, εξήγησε ότι βασική προτεραιότητα για εκείνη είναι η οικονομική σταθερότητα. Επανάλαβε, πάντως, ότι όλος ο πλανήτης έρχεται αντιμέτωπος με προκλήσεις.

«Λυπάμαι απίστευτα» που έχασα τον Κουάσι Κουαρτένγκ, δήλωσε ακόμη η Τρας, στη συνέντευξη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως ο Τζέρεμι Χαντ, διάδοχος του Κουαρτένγκ, «συμμερίζεται το όραμά της».

Είναι προφανές ότι η Τρας χρέωσε στον Κουάζι Κουάρτενγκ όλη αυτή την αναταραχή, που αφορούσε κυρίως κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45%  για τα εισοδήματα άνω των 150.000 λιρών. Οι περικοπές φόρων έτυχαν άσχημης υποδοχής από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και η κατάργηση του 45% θεωρήθηκε πολιτικά τοξική. Αυτό  όμως που λέει η αντιπολίτευση είναι το εξίσου προφανές είναι ότι η ίδια η Βρετανή πρωθυπουργός τελούσε εν γνώσει του σχεδίου για τις φοροελαφρύνσεις όταν ο υπουργός της τις ανακοίνωνε.  Με άλλα λόγια η Τρας προτίμησε να καρατομήσει τον υπουργό Οικονομικών για να σώσει (προσωρινά ή όχι θα φανεί) την κυβέρνησή της.

Η Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Λιζ Τρας τόνισε μεταξύ άλλων :

«Χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία για να υπάρξει ομαλότητα. Έχει ληφθεί η απόφαση για αύξηση στη φορολογία κάτι που θα οδηγήσει σε συνολική αύξηση της τάξεως 18 δισ. σε φόρους για τη χώρα. (…)Είναι σαφές πως ορισμένα τμήματα του μινι-προϋπολογισμού μας πήγαιναν πολύ μακριά και πολύ γρήγορα σε σχέση με εκείνο που ανέμεναν οι αγορές. (…)Πρέπει να δράσουμε τώρα για να καθησυχάσουμε τις αγορές για τη δημοσιοιομική πειθαρχία μας. Είμαι απολύτως αποφασισμένη να ανταποκριθώ σε αυτό που υποσχέθηκα και να επιτύχω μια υψηλότερη ανάπτυξη, για να ξεπεράσουμε την οικονομική καταιγίδα. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε κινήσεις ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες δεν θα πληρώσουν υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος».

 

Please follow and like us: