Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

Ερντογάν: Με ρωσική πρόταση θα μετατραπεί η Τουρκία σε κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη με κέντρο τη Θράκη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως με ρωσική πρόταση θα μετατραπεί η Τουρκία σε κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη με κέντρο τη Θράκη

Κατά την επιστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Καζακστάν δήλωσε πως η Τουρκία έχει εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία να γίνει ενεργειακός κόμβος και τώρα με την συνεργασία του Βλαντίμιρ Πούτιν γίνετε πραγματικότητας.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η Τουρκία και η Ρωσία έχουν δώσει εντολή στις αντίστοιχες ενεργειακές αρχές τους να ξεκινήσουν αμέσως τεχνικές μελέτες σχετικά με μια ρωσική πρόταση που θα μετατρέψει την Τουρκία σε κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Ενώ πρόσθεσε  πως  «η Θράκη, φαίνεται να είναι το καλύτερο σημείο» για τη δημιουργία τέτοιου κέντρου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διατυπώσει την ιδέα να εξαχθεί περισσότερο φυσικό αέριο μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream που διέρχεται κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία, μετά τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream της Βαλτικής Θάλασσας.

«Μαζί με τον κ. Πούτιν, δώσαμε εντολή στο Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και στο αρμόδιο όργανο της ρωσικής πλευράς να συνεργαστούν», δήλωσε ο Ερντογάν. «Θα διεξάγουν αυτή τη μελέτη. Όπου είναι το καταλληλότερο μέρος, ελπίζουμε ότι θα εγκαταστήσουμε εκεί αυτό το κέντρο διανομής». Ο Τούρκος πρόεδρος ηγέτης έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά την επιστροφή του από περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Καζακστάν, όπου συναντήθηκε με τον Πούτιν με τις δηλώσεις του να μεταδίδονται από την Hurriyet και άλλα μέσα ενημέρωσης. Ήταν η πρώτη δήλωση του Τούρκου ηγέτη σχετικά με τη ρωσική πρόταση.

Ωστόσο, οι αναλυτές της ενέργειας αμφισβήτησαν την πιθανότητα η πρόταση για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας να πάρει σάρκα και οστά, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να επικρίνουν την αξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας και να αποκαλούν τις περικοπές φυσικού αερίου της Ρωσίας πολιτική προσπάθεια να τους διχάσει λόγω της υποστήριξής τους στην Ουκρανία.

Please follow and like us: