Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Η ΗΠΑ κατάργησε τελικά τους περιορισμούς που υπήρχαν για την πώληση των F-16 προς την Τουρκία

Η ΗΠΑ κατάργησε τελικά τους περιορισμούς που υπήρχαν για την πώληση των F-16 προς την Τουρκία – Ανοίγει ο δρόμος, ώστε να αποκτήσει τα αμερικανικά μαχητικά η Άγκυρα

Μια απρόσμενη εξέλιξη σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu αλλάζει τις εξέλιξης σχετικά με την αποκτήσει αμερικανικών  μαχητικών από την  Άγκυρα . Η Γερουσία των ΗΠΑ κατάργησε τελικά τους περιορισμούς που υπήρχαν για την πώληση των F-16 προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος, ώστε να αποκτήσει τα αμερικανικά μαχητικά η Άγκυρα.

Υπενθυμίζουμε πως οι δύο όροι που είχαν τεθεί ήταν η πώληση να είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και τα συγκεκριμένα μαχητικά να μην χρησιμοποιηθούν για παραβιάζεις προς τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Συγκεκραμένα ο Κρις Πάπας ζητούσε  «να απαγορεύεται η πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία. Ωστόσο, άφηνε «παράθυρο» που επιτρέπει στον πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν αυτός πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και αν έδινε αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα. Παντός το τελικό κείμενο του αμυντικού προυπολογισμού  θα συζητηθεί στη Μικτή Επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Μάλιστα πρόσφατα μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει πως θα λάμβανε «θετικά μηνύματα» από δύο Αμερικανούς Γερουσιαστές, σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16. Ταυτόχρονα πληροφορίες που μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ, αποκαλύπτετε  πως ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή, Λίντσεϊ Γκράχαμ και τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή, Κρις Κουνς.

Please follow and like us: