Σάββατο, 20 Απριλίου

Π. Σκουρλέτης: Η φτώχεια και η ανισότητα είχαν περιοριστεί  την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Π. Σκουρλέτης στον ΣΚΑΪ: Η φτώχεια και η ανισότητα περιορίστηκαν την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυξάνονται πάλι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τη ΝΔ

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ – Η φτώχεια και η ανισότητα περιορίστηκαν την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυξάνονται πάλι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τη ΝΔ

Βασικοί τομείς στην οικονομία και στην ζωή των πολιτών χειροτερεύουν, κάτι που αποτυπώνεται δημοσκοπικά και με απόδοση ευθυνών από την πλειοψηφία της κοινωνίας στην κυβέρνηση, ενώ η φτώχεια αυξάνεται και η ανισότητα διευρύνεται πάλι, σε σύγκριση με την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου, Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη.

 

Σας παραθέτουμε τα κυριότερα  σημεία της συνέντευξης:

Συγκρινόμενες με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, η φτώχεια και η ανισότητα αυξήθηκαν, όπως καταγράφεται δημοσκοπικά. Το 2015 – 2019 μειώνονται στην Ελλάδα, σε σχέση με το 2010 έως 2015. Τώρα μπήκαμε πάλι σε αυξητική πορεία.

Δεν σας κάνει εντύπωση ότι είναι η μοναδική δημοσκόπηση, από το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, η οποία δείχνει, έστω μια μικρή, υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με όλες τις άλλες; Σε συνδυασμό, δε, με το υπερβολικά «τραβηγμένο από τα μαλλιά» πρωτοσέλιδο των «Νέων», με τίτλο «Υποκλοπές τέλος», νομίζω ότι η δημοσκόπηση αυτή εντάσσεται σε ένα σχέδιο να δημιουργηθεί μια εικόνα η οποία είχε προαναγγελθεί. Ποια ήταν αυτή η εικόνα; Θα δείξουμε μια κάμψη της ΝΔ στο προηγούμενο κύμα και τώρα θα δείξουμε ότι ανακάμπτει. […] Είναι δημοσιογραφικές επισημάνσεις που το προηγούμενο διάστημα μπορεί να τις έχετε ακούσει κι εσείς.

Εμένα μου κάνει εντύπωση το εξής: ο πληθωρισμός είναι στο «κόκκινο». Για πρώτη φορά από το 2019 βγήκε σε δημοσκόπηση εύρημα που λέει «ποια κυβέρνηση δεν θα θέλατε να ξανακερδίσει τις επόμενες εκλογές;» και πλειοψηφικά βγαίνει η  ΝΔ, το έβγαλε η MRB αυτό. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν πρόκειται να πέσει. Κινδυνεύουμε σε όλα τα επίπεδα. Βγήκε μια μελέτη του κ. Λύτρα που λέει ότι -κ. Μητσοτάκη, εσείς που ζητάγατε στοιχεία- πεθαίνει ο κόσμος πολύ περισσότερο όταν είναι διασωληνωμένος και είναι έξω από την ΜΕΘ, κι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δείχνει να ανακάμπτει. Με την υπερβολή η δημοσκόπηση χάνει τελικά τη σοβαρότητά της. Να συζητήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα και να μη καταφεύγουμε σε μεθόδους χειραγώγησης.

Όποιος παρακολουθεί τη συζήτηση από τον προηγούμενο Αύγουστο του 2021, έχει δει συγκεκριμένες προτάσεις από εμάς, ιδιαίτερα στα θέματα της ενεργειακής κρίσης. Αποσύνδεση του φυσικού αερίου από τον μηχανισμό τιμών, πλαφόν στην χονδρική, πλαφόν στη λιανική, παρέμβαση στην ίδια την λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ που υπολογίζεται πάνω στον ειδικό φόρο κατανάλωσης…

Ο πολίτης πληρώνει το σύνολο, διότι η παρέμβαση που γίνεται δεν γίνεται για να μειώσει τις τιμές, αλλά για να τις διατηρήσει στα ίδια ύψη, απλώς ένα κομμάτι καλύπτεται από τα λεφτά των φορολογουμένων και από αυτά που έχει προεισπράξει το κράτος, πάλι από τους πολίτες, από τους λογαριασμούς τους προηγούμενους μήνες. Εξαγγέλθηκε το 90% της φορολόγησης των υπερκερδών, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος. Άρα εδώ πρόκειται για μια πολιτική η οποία λειτουργεί ως «ομπρέλα προστασίας» για τα υπερκέρδη.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ30/9/2022

Please follow and like us: