Άρθρο του Φώτη Καρύδα για την ενεργειακή κρίση:  «Λύση αλλά ελληνικά …για το φυσικό αέριο»

Άρθρο του Φώτη Καρύδα για την ενεργειακή κρίση:  «Λύση αλλά ελληνικά …για το φυσικό αέριο»

Σε νέα παρέμβασή της, η χώρα μας, προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, εν όψει του επικείμενου Εκτάκτου Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να λάβει τις σωστές αποφάσεις και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος. Ωστόσο η χώρα μας έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην υπάρξει θέμα επάρκειας.»

Άρθρο του Φώτη Καρύδα για την ενεργειακή κρίση: «Λύση αλλά ελληνικά ...για το φυσικό αέριο»

Σας παραθέτουμε το άρθρο:

 

«Λύση αλλά ελληνικά …για το φυσικό αέριο

Η ενεργειακή κρίση, που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο, πλήττει οριζόντια τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν το δυσβάσταχτο κόστος των λογαριασμών ενέργειας. Η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη και, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις ευρύτερα, αποτελεί πραγματικά τοξικό μείγμα, ικανό να πλήξει ανεπανόρθωτα τις οικονομίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών ανεξαιρέτως.

Σε νέα παρέμβασή της, η χώρα μας, προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, εν όψει του επικείμενου Εκτάκτου Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας.

Τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται, θα αξιοποιούνται αρχικά για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου. Κατ’ επέκταση για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως πράσινο υδρογόνο. Ακόμα, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας, λόγω των προσπαθειών τους για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου. Τέλος, για την επέκταση και την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από εναλλακτικές πηγές.

Ταυτόχρονα, δεκαπέντε χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπογράφουν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία της ζητούν να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, εν όψει του Εκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες. Με αυτήν την παρέμβαση επιβολής ανώτατης τιμής, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συγκρατήσει τις τιμές σε ένα επίπεδο που θεωρεί επιθυμητό. Η αγορά θα προσαρμοστεί διότι κανείς δεν μπορεί να αντέξει να χάσει την ευρωπαϊκή αγορά λόγων μεγέθους και έτσι οι καταναλωτές θα προστατευθούν.

Η χώρα μας έχει προνοήσει για τον ενεργειακό τομέα εν όψει του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα. Πέρα από τον σταθμό LNG που έχουμε στη Ρεβυθούσα, κατασκευάζουμε τώρα κι ένα δεύτερο για να διπλασιάσουμε τις ποσότητες LNG που εισάγουμε από διάφορες χώρες κι εγκαθιστούμε με ταχύ ρυθμό σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Επιπρόσθετα, θέτουμε σε λειτουργία ξανά τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να λάβει τις σωστές αποφάσεις και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος. Ωστόσο η χώρα μας έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην υπάρξει θέμα επάρκειας.»

Please follow and like us: