Σάββατο, 20 Απριλίου

Απάντηση του Μητσοτάκη στις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στο CNN

Απάντηση του Μητσοτάκη στις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στο CNN – Καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας – Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο.

Απάντηση έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος -από το βήμα του ΟΗΕ- επεδίωξε να προκαλέσει τις εντυπώσεις, κατηγορώντας την Ελλάδα για πνιγμούς βρεφών στο Αιγαίο παρουσιάζοντας μάλιστα και φωτογραφίες προς επίρρωσιν των ανυπόστατων ισχυρισμών του.

Ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ έκανε λόγο και για «fake news» όσον αφορά στους τουρκικούς ισχυρισμούς για το μεταναστευτικό. Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο. O Πρωθυπουργός απάντησε στις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος -από το βήμα του ΟΗΕ- επεδίωξε να προκαλέσει τις εντυπώσεις, κατηγορώντας την Ελλάδα για πνιγμούς βρεφών στο Αιγαίο, ενώ δεν δίστασε να εμφανίσει και σχετικές φωτογραφίες, προς επίρρωσιν των ανυπόστατων ισχυρισμών του.

«Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι παράλογο. Τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν ενθάρρυνε χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα για να φτάσουν στην Ευρώπη. Δεν εργαλειοποιούμε εμείς το μεταναστευτικό.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εξωφρενικές» και «απαράδεκτες» τις τουρκικές καταγγελίες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε προχωρήσει στη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων στη θάλασσα», για να προσθέσει με έμφαση ότι «μόνον σήμερα η Ελλάδα διέσωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους».

Υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο να κατηγορείται η Ελλάδα για παραβίαση δικαιωμάτων, ειδικά από μια χώρα που εργαλειοποιεί τους μετανάστες, θυμίζοντας μάλιστα και τα γεγονότα του Έβρου, τον Μάρτιο του 2020.

«Έχουμε μια υποχρέωση να φυλάξουμε τα σύνορα μας, αλλά όποτε χρειάστηκε, βοηθήσαμε», σημείωσε, κατηγορώντας την Τουρκία για «αντιστροφή της πραγματικότητας».

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό, «να καθίσουμε μαζί σε ένα τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βλέπουμε τους τελευταίους μήνες ένα κρεσέντο της τουρκικής ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα με αστήρικτες και απαράδεκτες κατηγορίες, απειλούν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και έχουμε πει ξεκάθαρα ότι αυτού του είδους η ρητορική είναι απαράδεκτη. Υπάρχει τρόπος να λυθούν οι διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών και αυτό είναι το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και ο διάλογος. Συνεχώς ενθαρρύνουμε την Τουρκία να καθίσει μαζί μας και να συζητήσουμε με πολιτισμένο τρόπο» υπογράμμισε ειδικότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός.  «Μια λύση υπάρχει, η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου», σημειώνοντας ότι μόνο σε αυτή τη βάση μπορούμε να μιλήσουμε με την Τουρκία.

Please follow and like us: