Άρθρο του Φώτη Καρύδα για την νόσο Αλτσχάιμερ: «Η νόσος που εξελίσσεται σε πανδημία;»

Άρθρο του Φώτη Καρύδα Νόσος: «Η νόσος που εξελίσσεται σε πανδημία;» Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν μπορούν να κάνουν κάτι για να προλάβουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, που μόνο στην Ελλάδα νοσούν πάνω από 200.000 ασθενείς .

Με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της νόσου, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι σήμερα στην Ελλάδα νοσούν πάνω από 200.000 ασθενείς και 50.000.000 παγκοσμίως!. Δυστυχώς η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την πιο συχνή μορφή άνοιας, και έχει αναχθεί πλέον σε μείζον ιατρικό κοινωνικό και οικονομοτεχνικό θέμα για τις αναπτυγμένες κοινωνίες.

Άρθρο του Φώτη Καρύδα Νόσος: «Η νόσος που εξελίσσεται σε πανδημία;»

Σας παραθέτουμε το άρθρο :

«Ο κώδωνας κινδύνου έχει ήδη ηχήσει, καθώς οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι στο μέλλον ο αριθμός ατόμων με άνοια θα αυξηθεί δραματικά, οδηγώντας σε «πανδημία» της νόσου έως το 2050!

Η 21η Σεπτεμβρίου λοιπόν είναι ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την νόσο αλλά βεβαίως είναι και ημέρα αφύπνισης και ενεργοποίησης της πολιτείας.

Είναι αναγκαία η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα σχετικά με την άνοια και τις στρατηγικές πρόληψής.

Ταυτόχρονα η υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους από την πολιτεία είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που δεν θα πρέπει να υποστηρίζει η πολιτεία.

Σήμερα στην Αθήνα δραστηριοποιείται κυρίως προς αυτήν την κατεύθυνση η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών. Ενας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2002 από άτομα με άνοια, συγγενείς τους και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευθεί αρκετές έρευνες που υποστηρίζουν ότι η πρόληψή της εξαρτάται από τον έλεγχο των αγγειακών παραγόντων κινδύνου, την υγιεινή διατροφή και τη συστηματική σωματική άσκηση. Προστατευτικό ρόλο παίζουν επίσης η νοητική άσκηση, η αποφυγή του στρες και η ενεργή κοινωνική ζωή.

Έκθεση ζωγραφικής  στο πλαίσιο του παγκόσμιου μήνα Αλτσχάιμερ

Είναι σημαντικό όσοι μπορούμε να στηρίξουμε εθελοντικά το έργο της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στο alzheimerathens.gr και στο τηλέφωνο 210 70.13.271 αλλά και να στείλει τυχόν απορίες στο info@alzheimerathens.gr. Οποιος επιθυμεί, μπορεί να επισκεφθεί και την ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο πλαίσιο του παγκόσμιου μήνα Αλτσχάιμερ.

«Χρέος μας να μην ξεχάσουμε αυτούς που ξεχνάνε!»

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα φιλοξενηθεί στον χώρο του ART16, Αρτεμισίου 16, στον Κεραμεικό, είναι την 1η Οκτωβρίου 2022, στις 18:00 και η έκθεση θα διαρκέσει έως και 16 Οκτωβρίου 2022, με ελεύθερη είσοδο. Όλα τα έργα θα κληρωθούν με λαχειοφόρο αγορά για την ενίσχυση του έργου της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών.

Να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που ξεχνάνε είναι χρέος της πολιτείας, της κοινωνίας μας αλλά και του καθενός από εμάς ξεχωριστά.»

Please follow and like us: