Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Μητσοτάκης: «77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών» Αναχωρεί αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Νέα Υόρκη

«77η Γενική  Συνέλευση  των Ηνωμένων Εθνών» Αναχωρεί αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Νέα Υόρκη

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid., ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη, θα έχει επαφές με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις (AIPAC και AJC).

Την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ ενώ θα παρακαθήσει σε γεύμα που οργανώνουν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις. Το βράδυ της Τετάρτης θα παρευρεθεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα υψηλού επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το πρωί της Πέμπτης θα μεταβεί στο ground zero και στο Μουσείο, συγκεκριμένα το Μουσείο στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου (9.11 Memorial Museum), για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα. Στη συνέχεια θα τον υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου. To απόγευμα της Πέμπτης θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο Προεδρικού Συμβουλίου Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι.

Την Παρασκευή θα συμμετάσχει σε κλειστό πρωινό με μέλη του Σΰμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (Council on Foreign Relations). Το μεσημέρι της Παρασκευής θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στην ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ την Παρασκευή, αναμένεται να αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα και στις απαράδεκτες αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας σε μια συγκυρία που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται στον απόηχο και της απόφασης των ΗΠΑ για πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατά τις επαφές στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στο ρόλο της χώρας μας ως στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Please follow and like us: