Σάββατο, 20 Απριλίου

Άρθρο του Φώτη Καρύδα για την Ρωσία:  «Ρωσία, ο δούρειος ίππος, και η κορυφή του παγόβουνου»

Άρθρο του Φώτη Καρύδα για την Ρωσία:  «Ρωσία, ο δούρειος ίππος, και η κορυφή του παγόβουνου»

Ο Φώτης Καρύδας στο άρθρο του στηλιτεύει το γεγονός ότι η  Ρωσία προσπαθεί να διαμορφώσει πολιτικά γεγονότα πέρα από τα σύνορά της, όπως μάλιστα  αναφέρει πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Τα τελευταία χρόνια τονίζει πως διαδίδει ψέματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστότοπους επιρροής της με μεγάλη επισκεψιμότητα. Επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο την αποσταθεροποίηση των χωρών που δεν είναι φίλα προσκείμενες σε εκείνη, την υπονόμευση των κοινωνιών τους αλλά και την υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών στις χώρες αυτές

 Σας παραθέτουμε το άρθρο:

«Η Μόσχα τα τελευταία χρόνια συνηθίζει να διαδίδει ψέματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστότοπους επιρροής της με μεγάλη επισκεψιμότητα. Επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο την αποσταθεροποίηση των χωρών που δεν είναι φίλα προσκείμενες σε εκείνη, την υπονόμευση των κοινωνιών τους αλλά και την υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών στις χώρες αυτές. Τα fake news δεν αφορούν όμως μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σάλο προκάλεσε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Washington Post», σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία διοχέτευσε το 2014, μυστικά, τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα, υποψηφίους και μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε περισσότερες από είκοσι χώρες ανά τον κόσμο, με απώτερο σκοπό να διαμορφώσει πολιτικά γεγονότα πέρα από τα σύνορά της, όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Μοναδικό κριτήριο αυτής της υποστήριξης «κάτω από το τραπέζι», η απόλυτη ευθυγράμμιση των ωφελούμενων με τα συμφέροντα του Κρεμλίνου. Αμερικανοί διπλωμάτες πιστεύουν πως αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Για την Ελλάδα γνωρίζουμε πως η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε τον Απρίλιο σε δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Μαλοφέγιεφ, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκατ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα. Με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, αναμένουμε να δουν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία που θα ξεκαθαρίζουν αν χρηματοδοτήθηκαν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ελληνικά κόμματα, καθώς και ποια ήταν αυτά.

Ωστόσο τα φιλορωσικά τρολ -παράλληλα με τις μυστικές χρηματοδοτήσεις-, διεξάγουν έναν πόλεμο πληροφοριών, μέσα από ένα παλιό εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη στοχοποιώντας Δυτικούς ηγέτες και διαδίδοντας την προπαγάνδα του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία ανέθεσε τη διενέργεια μιας μελέτης για το θέμα.

Μάλιστα χαρακτηριστικό έγγραφο της ΕΕ ανέφερε πως η Ρωσία, προωθώντας ψευδείς ειδήσεις στο Διαδίκτυο στα αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά και γαλλικά, χρησιμοποίησε αντιφατικές, συγκεχυμένες και κακόβουλες αναφορές για να καταστήσει δυσκολότερη για την ΕΕ την απάντησή της στην πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά αντίστοιχα παραδείγματα των τελευταίων ετών.

Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι πρέπει να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης των παραπάνω φαινομένων. Είναι πάνω από όλα ζήτημα δημοκρατίας, διαφάνειας και προστασίας των κοινωνιών και του πολιτισμού μας.»

Είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ, η Δύση να ρίξει άπλετο φως, τόσο στις ρωσικές μυστικές πολιτικές χρηματοδοτήσεις όσο και στους καλοκουρδισμένους μηχανισμούς της ρωσικής προπαγάνδας και τους «δούρειους ίππους της».

 

Please follow and like us: