Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου

Αγκαζέ Πούτιν και Ερντογάν στη σύνοδο της Σαγκάης

Στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης που διεξήχθη στο Ουζμπεκιστάν στον οποίο μετέχουν χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετείχε και η Τουρκιά

Τόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που συμμετείχαν στη Σύνοδο ήρθαν αρκετά κοντά, σαν δύο καλοί φίλοι από τα παλιά. Μάλιστα οι δύο πολιτικοί κρατούσαν  ο ένας τον άλλον αγκαζέ και συζητούσαν .

Αγκαζέ Πούτιν και Ερντογάν στη σύνοδο της Σαγκάης

Σημειώνεται πως η Τουρκία δεν είναι παρά «εταίρος διαλόγου» του ΟΣΣ, στον οποία συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Ταζικιστάν). Ο ΟΣΣ δημιουργήθηκε το 2001 ως εργαλείο πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ανταγωνιστικό των δυτικών οργανισμών.

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως λέγεται, ανέφερε πως ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί μέσω της διπλωματικής οδού. Μάλιστα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνοντας την ίδια ώρα πως η Τουρκία, λόγο της γεωγραφικής θέσης της, αποτελεί μια γέφυρα της Ασίας με την Ευρώπη.

Μετά το πέρας της 22ης Συνάντησης των Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που πραγματοποιήθηκε στην ιστορική πόλη του Ουζμπεκιστάν Σαμαρκάνδη, υπογράφηκε το Ανακοινωθέν της Σαμαρκάνδης.

 

Please follow and like us: