Κυριακή, 14 Απριλίου

ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ: «Ελληνοτουρκικά» Υπάρχουν κάποιες διαφορές, διαφωνίες και φυσικά το μήνυμά μας είναι να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Foreign Policy και απάντησε σε  ερωτήσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Γενς Στόλτενμπεργκ: «Οι διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας να λυθούν με διπλωματικά μέσα»

Αυτό που τόνισε είναι πως το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία . Η επιτυχία του οφείλεται στην ενότητα των μελών του και στην ικανότητα του Οργανισμού να εξελίσσεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στο πλαίσιο ενός μεταβαλλόμενου κόσμου.

 Ο Δημοσιογράφος έκανε ερώτηση στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ λέγοντας του :

Σχετικά με την Τουρκία. Λάβατε επιστολές από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας με τις οποίες προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για πιθανό δεύτερο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, κατηγορώντας ακολούθως την Τουρκία για επιθετική δράση η οποία είναι ενοχλητική (disturbing) για την ενότητα της Συμμαχίας, τίθεται επίσης το ζήτημα της εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Βλέπετε την Τουρκία ως ένα προβληματικό παιδί που παρεμποδίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ;

Η απάντηση του Γενικού Γραμματέα:

«Και οι δύο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ. Έχουν υπάρξει μέλη αυτής της Συμμαχίας για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες και συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους, κάτι το οποίο εκτιμούμε. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες, και φυσικά το μήνυμά μας είναι ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οποιαδήποτε στρατιωτικά περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα στο Αιγαίο.

Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ έχει εγκαθιδρύσει έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης (deconfliction mechanism), όπου η Τουρκία και η Ελλάδα συμμετέχουν για να αποτραπεί και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών ή ατυχημάτων, όπως είδαμε προηγουμένως τη δεκαετία του 1990, μια παρόμοια κατάσταση που οδήγησε σε πολύ σοβαρά περιστατικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Για την Τουρκία επιπλέον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ ο οποίος έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις και λαμβάνουμε σοβαρά (σ.σ. υπ’ όψιν) τις εκφραζόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις απειλές. Γι’ αυτό καλωσορίζω την ιστορική απόφαση των 30 συμμάχων του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εισέλθουν στη Συμμαχία, καθώς και το ότι η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία μπόρεσαν να συμφωνήσουν στη Μαδρίτη μέσω κοινής δήλωσης και πολυμερούς συμφωνίας για το πώς θα αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι που είναι σημαντικό για όλους μας».

Please follow and like us: