Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Reuters: Η Αθήνα σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή δανείων 2,7 δισ. ευρώ από το πρώτο Μνημόνιο

Η Αθήνα σύμφωνα με το Reuters σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή δανείων 2,7 δισ. ευρώ που οφείλει στις χώρες της Ευρωζώνης από το πρώτο Μνημόνιο

Η Ελλάδα, η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρωζώνη, βγήκε από το τρίτο και τελευταίο Μνημόνιο το 2018 και έκτοτε χρηματοδοτείται από τις αγορές για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Θα είναι η πρώτη φορά που θα αποπληρώσει χρέος προς την Ευρωζώνη νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Επίσης, πρόκειται για κίνηση που στοχεύει στην βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους αναφέρει το διεθνές πρακτορείο.

«Σχεδιάζουμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ των δανείων GLF που λήγουν το 2023,  η πληρωμή θα γίνει μέχρι τα τέλη του έτους. Με αυτόν τον τρόπο θα ομαλοποιήσουμε το προφίλ λήξεων του χρέους μας και θα μειώσουμε τις δανειακές ανάγκες της επόμενης χρονιάς σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων».

Η Ελλάδα έλαβε 53 δισεκατομμύρια ευρώ σε μορφή διακρατικών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης (GLF) κατά το πρώτο μνημόνιο με τις αποπληρωμές να εκτείνονται μέχρι το 2041.  Με αυτή την κίνηση η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά 8 δισεκατομμύρια ευρώ έως τα τέλη του έτους.

Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε νωρίτερα φέτος σε αποπληρωμή των τελευταίων δανείων προς τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δύο έτη νωρίτερα του προγραμματισμένου. Ξεκίνησε να πληρώνει τα GLF το 2020.

Η χώρα διαθέτει ταμειακό απόθεμα 39 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα μπορούσε να καλύψει τις δανεικές της ανάγκες για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς να προσφύγει σε δανεισμό από τις αγορές.

Please follow and like us: