Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Κεραμέως: Πρώτη φορά το πρόγραμμα πριν την έναρξη του σχολικού έτους

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Παιδείας η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως για πρώτη φορά το πρόγραμμα του νέου σχολικού έτους, καθώς και των Πανελληνίων 2023 είναι έτοιμο

Νίκη Κεραμέως : «Το πρόγραμμα του νέου σχολικού έτους, καθώς και των Πανελληνίων 2023 είναι έτοιμο, για πρώτη φορά, πριν από την έναρξη των σχολείων.»

Η υπουργός  παρουσίασε το αναλυτικό πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, τις ημερομηνίες διεξαγωγής της κλήρωσης για την εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία και των εξετάσεων για τα Πρότυπα, καθώς και άλλα ορόσημα του σχολικού έτους, όπως η έναρξη και η λήξη τριμήνων και τετραμήνων. Συγκεκριμένα, οι Πανελλαδικές για τα ΓΕΛ ξεκινούν στις 2 Ιουνίου 2023 και ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ ξεκινούν την 1η Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 16 Ιουνίου.

Η κυρία Κεραμέως ανέφερε, επίσης, τις καινοτομίες που θα ισχύσουν από φέτος στα σχολεία, τα πέντε νέα Πειραματικά ΔΙΕΚ, τα 24 Πρότυπα ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα, τις αλλαγές στα πανεπιστήμια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Πανελληνίων 2023 – Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν οι εξής ημερομηνίες:
Το διδακτικό έτος 2022-2023 ξεκινά στις 12/9 και ολοκληρώνεται

σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στις 15/6,

σε Γυμνάσια, στις 30/5 τα μαθήματα και στις 15/6 οι εξετάσεις,

σε Λύκεια, στις 19/5 τα μαθήματα, στη Γ Λυκείου οι ενδοσχολικές εξετάσεις στις 30/5, σε Α’ και Β’ Λυκείου οι εξετάσεις στις 15/6.

Η κλήρωση για εισαγωγή σε Πειραματικά Σχολεία θα διεξαχθεί στις 28/4/2023.

Οι εξετάσεις για εισαγωγή σε Πρότυπα Σχολεία θα διεξαχθούν στις 29/4/2023.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2023 θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

σε ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια, τα μαθήματα θα εξεταστούν στις 2, 6, 8 και 12/6/2023

σε ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια, τα μαθήματα θα εξεταστούν στις 1, 3, 7, 9, 10, 13, 15 και 16/6/2023

τα ειδικά μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα εξεταστούν από 17 έως και 29/6.

Στα Δημόσια ΙΕΚ, οι εγγραφές ολοκληρώνονται στις 12/9/2022 και το έτος κατάρτισης στις 30/6/2023.

Στα ΑΕΙ, οι εγγραφές των επιτυχόντων ολοκληρώνονται στις 9/9 ηλεκτρονικά, ενώ νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια θα ολοκληρωθούν και οι μετεγγραφές.

Η υπουργός εξήγησε το σκεπτικό της καινοτόμου αυτής παρουσίασης του προγραμματισμού του σχολικού/ακαδημαϊκού έτους στην αρχή της χρονιάς: με σεβασμό σε μαθητές, φοιτητές, καταρτιζόμενους, εκπαιδευτικούς, στελέχη, γονείς, εγκαινιάζεται μία νέα πρακτική, σύμφωνα με την οποία οι ανακοινώσεις θα γίνονται εγκαίρως, μεταξύ άλλων, για την καλύτερη οργάνωση της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς.

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, η Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση που δρομολογείται, ώστε κάθε χρόνο το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων να γνωστοποιείται έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ήδη από φέτος ανακοινώθηκαν πολύ πιο νωρίς: τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων και των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις, γίνονται οι ηλεκτρονικές εγγραφές και μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια, ενώ εξίσου έγκαιρα έγιναν οι εγγραφές μαθητών στα σχολεία και οι δηλώσεις μακροχρόνιων αδειών εκπαιδευτικών, προκειμένου να υπάρξει η αρτιότερη οργάνωση του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.

Επιπλέον, η υπουργός παρουσίασε τις καινοτομίες που θα ισχύσουν από φέτος στα σχολεία:

600 νέοι, μόνιμοι διορισμοί σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή à 25.000 μόνιμοι διορισμοί την τελευταία 2ετία.

Επέκταση και ενίσχυση Ολοήμερου: από τις 4 στις 5:30 μμ – νέο περιεχόμενο.

Εκπαιδευτικοί Όμιλοι.

Ψηφιακά Εργαλεία: Διαδραστικοί Πίνακες, Σετ Ρομποτικής.

Παιδαγωγικοί Σύμβουλοι – Μέντορες.

Ενδοσχολικοί Συντονιστές.

Πρόγραμμα ΦΙΛΙΑ, για την πρόληψη, εκπαιδευτική προσέγγιση, αντιμετώπιση και προστασία παιδιών και εφήβων από κάθε μορφή βίας και σχολικού εκφοβισμού και ενίσχυση ασφαλούς περιβάλλοντος.

Επιπροσθέτως, εξακολουθούν και εφαρμόζονται οι καινοτομίες που έχουν ενταχθεί ήδη από πέρυσι στα σχολεία, όπως:

Νηπιαγωγείο από τα 4 έτη + Αγγλικά

166 Νέα Προγράμματα Σπουδών

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Αξιολόγηση: 1) σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, 2) εκπαιδευτικού συστήματος (Ελληνική “PISA”), 3) εκπαιδευτικών

Οριζόντιες Επιμορφώσεις Εκπαιδευτικών

Ενισχυτική Διδασκαλία

Τράπεζα Θεμάτων

Στήριξη μαθητών με αναπηρίες

Συμπερίληψη μαθητών με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο

Αυτονομία Σχολικών Μονάδων

Τέλος, η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στον προγραμματισμό του έτους κατάρτισης στα Δημόσια ΙΕΚ, καθώς και στην εφαρμογή του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμια που έχει ξεκινήσει ήδη, π.χ. με έναρξη των διαδικασιών ανάδειξης μελών στα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ και φοιτητών στα όργανα εκπροσώπησής τους.

Please follow and like us: