Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση διατηρεί το κερδοσκοπικό χρηματιστήριο ενέργειας με τραγικά αποτελέσματα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση διατηρεί το κερδοσκοπικό χρηματιστήριο ενέργειας με τραγικά αποτελέσματα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό  MEGA

Ο Κοινοβουλευτικός  Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα εξήγησε πώς η ελληνική οικονομία δεν θα αντέξει άλλον ένα χρόνο με τόσο υψηλό ενεργειακό κόστος, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει να αφήνει ανέγγιχτο τον κερδοσκοπικό μηχανισμό του χρηματιστηρίου ενέργειας, κάνοντας ουσιαστικά «πλάτες», μαζί με την πλειοψηφία της Ευρώπης, στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών.

Αναφορικά με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, τόνισε ότι η απάντηση της Ελλάδας «δεν μπορεί να είναι με τους ίδιους όρους, αλλά με μια εξωτερική πολιτική η οποία θα “ξεδοντιάζει” την Τουρκία».

Σας παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

«Αν πέρυσι η κατάσταση ήταν δύσκολη, φέτος θα είναι τραγική για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Δεν αντέχει η ελληνική οικονομία άλλη μία χρονιά με τόσο υψηλό ενεργειακό κόστος. Δεν αντέχουν οι Δήμοι, δεν αντέχουν τα σχολεία. Και έχουμε μία κυβέρνηση η οποία «σεβάστηκε» τον κερδοσκοπικό μηχανισμό της χονδρικής αγοράς, το χρηματιστήριο ενέργειας, για το οποίο εδώ και πάρα πολύ καιρό είχαμε πει ότι θα πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία του.

Χτες δημοσιεύτηκε, το είχε η εφημερίδα Η ΑΥΓΗ, έγγραφο της κομισιόν που κάνει αυτή την κριτική στην κυβέρνηση. Λέει ότι δίνει χρήματα τα οποία συντηρούν τα υπερκέρδη, χωρίς να παρεμβαίνουν στον μηχανισμό χονδρικής αγοράς. Κι αφού πρώτα τον αφήνει ανεξέλεγκτο, έρχεται μετά να δώσει, «πυροσβεστικά», ένα μέρος των αυξήσεων. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δυστυχώς, η Ευρώπη σχεδόν στο σύνολό της, και η Ελλάδα πρωταγωνίστρια σε αυτή την υπόθεση, «κάνει πλάτες» στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Και δεν αφορά μόνο τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε τα υπερκέρδη των ΕΛΠΕ, της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Τα είδαμε αυτά εδώ στην Ελλάδα. Πάνω από 420% τα υπερκέρδη της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, αντίστοιχα ρεκόρ κερδών τα ΕΛΠΕ και ο κόσμος στενάζει.Θα έπρεπε να είχε υπάρξει μια πιο δραστική πολιτική που να παρεμβαίνει στον ίδιο τον μηχανισμό.

Η κ. Σπυράκη είπε πριν από λίγο ότι υπάρχει μία στάση απαθής, αμήχανη, σιωπής από την Ευρώπη σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Αυτό ακριβώς δείχνει τη μη αποτελεσματική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης έτσι ώστε να αξιοποιήσει τα ερείσματά της και τις συμμαχίες της. Αναφέρομαι σε μία εξωτερική πολιτική η οποία δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει τις αναγκαίες πιέσεις στο διπλωματικό επίπεδο. Αποφασιστικότητα δεν σημαίνει ότι απαντώ με τους ίδιους τόνους, ότι θα κλιμακώνω. […] Η απάντηση δεν μπορεί να είναι με τους ίδιους όρους, αλλά με μια εξωτερική πολιτική η οποία θα «ξεδοντιάζει» την Τουρκία. Σε αυτό τον τομέα δεν τα έχουμε καταφέρει.  Κι ένα τελευταίο: κ. Σπυράκη, μην εκμεταλλεύεστε το μεταναστευτικό για να κάνετε εσωτερική πολιτική. Το εννοώ αυτό, φτάνει πια, σοβαρευτείτε.»

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ4/9/2022

 

Please follow and like us: