Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου

Ευρωπαϊκός Οργανισμός  Φαρμάκων (EMA):  Έπικαιροποιημένα εμβόλια για την Όμικρον

Ευρωπαϊκός Οργανισμός  Φαρμάκων (EMA):  Έπικαιροποιημένα εμβόλια για την Όμικρον

Η ρυθμιστική αρχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού  Φαρμάκων (EMA) έδωσε σήμερα  την έγκριση της στα δύο επικαιροποιημένα εμβόλια για την παραλλαγή Όμικρον . Εγκρίναν τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer και της Moderna τα οποία παρέχουν ευρύτερη προστασία κατά της COVID-19 και των παραλλαγών της Τι γνωρίζουμε για τα δύο εμβόλια

Και τα δύο εμβόλια στοχεύουν τα στελέχη BA4 και BA.5 της Όμικρον, τα οποία κυριαρχούν σήμερα στις περισσότερες χώρες. Καλύπτουν όμως και το αρχικό πανδημικό στέλεχος, όπως συνέβαινε και με την προηγούμενη γενιά εμβολίων. «Τα εμβόλια προσαρμόζονται ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις παραλλαγές του SARS-CoV-2 που «κυκλοφορούν» στην κοινότητα.

Μια διαφορά είναι ότι το εμβόλιο της Pfizer προορίζεται για άτομα 12 ετών και άνω, την ηλικιακή ομάδα που συμμετέχει στις κλινικές δοκιμές της εταιρείας, ενώ το εμβόλιο της Moderna απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Οι εταιρείες διαβεβαιώνουν ότι θα είναι σε θέση να διανείμουν τις πρώτες παρτίδες τον Σεπτέμβριο.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός  Φαρμάκων (EMA):  Έπικαιροποιημένα εμβόλια για την Όμικρον

Τα προσαρμοσμένα εμβόλια μπορούν να διευρύνουν την προστασία έναντι διαφορετικών παραλλαγών και επομένως αναμένεται να συμβάλουν στη διατήρηση της βέλτιστης προστασίας έναντι του COVID-19 καθώς ο ιός εξελίσσεται» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αφού η CHMP έδωσε τις δύο γνωμοδοτήσεις της τώρα θα πρέπει να αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδώσει την τελική απόφαση.

Η στρατηγική της ΕΕ είναι να διαθέτει ένα ευρύ φάσμα προσαρμοσμένων εμβολίων που στοχεύουν σε διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2, ώστε τα κράτη μέλη να έχουν μια πληθώρα επιλογών για να καλύψουν τις ανάγκες τους όταν σχεδιάζουν τις στρατηγικές εμβολιασμού τους. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο της συνολικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί ο ιός στο μέλλον και ποιες παραλλαγές θα κυκλοφορήσουν αυτόν τον χειμώνα.

Παράλληλα βρίσκονται υπό εξέταση από τον EMA και άλλα προσαρμοσμένα εμβόλια που ενσωματώνουν διαφορετικές παραλλαγές, όπως οι υποπαραλλαγές  Omicron BA.4 και BA.5,  ή θα υποβληθούν σύντομα και, εάν εγκριθούν, θα διευρύνουν περαιτέρω το οπλοστάσιο των διαθέσιμων εμβολίων.

Please follow and like us: