Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Η ΕΕ συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου – Ποιες παρεμβάσεις εξετάζει η Κομισιόν

Η ΕΕ συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου – Ποιες παρεμβάσεις εξετάζει η Κομισιόν

Ενόψει ενός δυσβάσταχτου οικονομικά χειμώνα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό θέμα συζήτησης το πλαφόν στο αέριο που τροφοδοτεί τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Το πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου και η αποσύνδεση της από αυτή του ρεύματος είναι τα δυο θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο.

Η ΕΕ συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου - Ποιες παρεμβάσεις εξετάζει η Κομισιόν

Αυτό είναι το μεγάλο θέμα που ζητά πλέον και η Γερμανία «Κόφτη στις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου και αποσύνδεση με την αγορά ηλεκτρισμού». Αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έδειξε την  διάθεση για να παρθούν μέτρα και μίλησε για «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Συγκεκριμένα η  πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα η άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών ενέργειας έχει οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και έχει επιδεινώσει δραματικά το οικονομικό βάρος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που προσπαθούν ακόμα να ανακάμψουν από την πανδημία.

Please follow and like us: