Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου

Η Ρωσία κορυφώνει την ενεργειακή κρίση – Η Gazprom παρατείνει τη διακοπή λειτουργίας του Nordstream 1.

Η Ρωσία κορυφώνει την ενεργειακή κρίση – Η Gazprom παρατείνει τη διακοπή λειτουργίας του Nordstream 1.

Την ώρα που η Ευρώπη ετοιμάζεται να λάβει «μέτρα για την  ενεργειακή αβεβαιότητα, η Ρωσία κορυφώνει την ενεργειακή κρίση καθώς η Gazprom παρατείνει τη διακοπή λειτουργίας του Nordstream 1. Συγκεκριμένα, για τέσσερις και όχι για τρεις ημέρες, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα διακοπούν τελικά οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, κλείνοντας την στρόφιγγα από 31 Αυγούστου ως 3 Σεπτεμβρίου.

Όπως μεταφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η άντληση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 θα διακοπεί από τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 31 Αυγούστου έως τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 3 Σεπτεμβρίου, λόγω επισκευών της μοναδικής εναπομείνασας μονάδας συμπιεστή φυσικού αερίου που βρίσκεται σε λειτουργία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom στην πλατφόρμα πληροφοριών Seeburger.

Ο αγωγός Nord Stream 1 λειτουργεί στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του, λόγω της διακοπής λειτουργίας αρκετών αεριοστροβίλων από τις 27 Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι οι μετοχές της Gazprom σημείωσαν άνοδο 6%, μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών σχετικά με την αναστολή της άντλησης φυσικού αερίου.

Η επίσημη ανακοίνωση της Gazprom

«Η άντληση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα διακοπεί από τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 31 Αυγούστου έως τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 3 Σεπτεμβρίου. λόγω επισκευής της μοναδικής μονάδας άντλησης αερίου που παραμένει σε λειτουργία», αναφέρει η ανακοίνωση της Gazprom. Όταν επανέλθει η λειτουργία, μετά δηλαδή από την ολοκλήρωση των επισκευών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom, θα αρχίσουν εκ νέου οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως. Το κλείσιμο της «στρόφιγγας» αναμένεται να πλήξει περισσότερο τον εφοδιασμό φυσικού αερίου της Ευρώπης, καθώς ο αγωγός ήδη λειτουργεί με μόνο το 20% της χωρητικότητάς του. Η πλήρης χωρητικότητα του Nord Stream 1 είναι 167 εκατ. κυβικά μέτρα ανά ημέρα.

Στο «τραπέζι» η επιβολή πλαφόν στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Μια μέγιστη τιμή στην Ευρώπη για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και ένα «ευρωπαϊκό πλαίσιο» που θα επιτρέπει την ανάκτηση «των εξαιρετικών υπερκερδών» του κλάδου της ενέργειας ζήτησε και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου, καθώς η χώρα του και όλη η Ευρώπη προβλέπεται να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά δύσκολους χειμώνες. Προσκεκλημένος στη Νορβηγία, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου αφιερωμένου στην ενέργεια, ο βέλγος πρωθυπουργός επανέλαβε το αίτημά του για μέγιστη τιμή στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα, όπως ανέφερε η βελγική εφημερίδα Le Soir, ο Αλεξάντερ ντε Κρου τοποθετήθηκε και στο ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών του κλάδου.

Συγκρίνοντας την τρέχουσα κρίση με την οικονομική κρίση του 2008, ο Αλεξάντερ ντε Κρου ανέφερε: «Τι κάναμε τότε; Παρεμβαίναμε απευθείας στις αγορές». Και σήμερα, τόνισε, θα πρέπει να δράσουμε και μάλιστα τώρα. «Να παρέμβουμε στην αγορά. Οπως το 2008. Με την ανάκτηση του ελέγχου της αγοράς και τον καθορισμό μιας μέγιστης τιμής που εμείς, ως Ευρώπη, θέλουμε να πληρώσουμε στη χονδρική αγορά. Για φυσικό αέριο και ρεύμα».

Ανυπομονώντας να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου επέμεινε: «Οταν η αγορά δεν μπορεί να ηρεμήσει, πρέπει να λάβουμε μέτρα για να τη βοηθήσουμε να ηρεμήσει. Δεν υπάρχει απλή λύση. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις αγορές να στραγγίσουν τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να πατήσουμε το κουμπί παύσης και να κάνουμε ένα βήμα πίσω, για να εξετάσουμε πώς λειτουργούν οι αγορές μας».

Όσον αφορά τα «τεράστια απροσδόκητα κέρδη» εταιρειών και παικτών στον ενεργειακό τομέα, ο φλαμανδός φιλελεύθερος τοποθετήθηκε ξεκάθαρα σχετικά με την ενδεχόμενη φορολόγησή τους, που ζητούν αρκετά κόμματα στο Βέλγιο, λέγοντας:

«Η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική και πρέπει να τη διορθώσουμε. Έχουμε ξεκάθαρα σχέδια στο Βέλγιο. Και παροτρύνουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας, με επικεφαλής τη Νορβηγία ως ισχυρό εταίρο και σύμμαχο του ΝΑΤΟ, να εργαστούν από κοινού για να μειώσουν την τιμή του φυσικού αερίου και να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που φέρνει τις χώρες μας κοντά στον αγώνα για την ανάκτηση των υπερβολικών κερδών που δημιουργούνται υπό εξαιρετικές συνθήκες. Οχι για να κάνουμε τις κυβερνήσεις μας πλουσιότερες, αλλά για να δώσουμε σε οικογένειες και επιχειρήσεις την ευκαιρία να επενδύσουν σε λύσεις, σε τεχνολογίες ουδέτερες για το κλίμα».

Γράμμα και από Βερολίνο για πλαφόν

Αλλά και το Βερολίνο προτίθεται να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως έγραψαν την Τρίτη πολλές εφημερίδες, επικαλούμενες γραπτό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας σε ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ έστειλε ένα γραπτό μήνυμα σε ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο πιθανόν να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στις 9 Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας με αντικείμενο την αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου εξαιτίας των περιορισμένων προμηθειών από τη Ρωσία.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει τη «σκληρή πραγματικότητα» να μην αποκαταστήσει η Ρωσία τις προμήθειες του φυσικού αερίου στη χώρα, όπως είπε χθες ο Χάμπεκ, ενόψει της προγραμματισμένης αναστολής από τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα, την Gazprom, των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Please follow and like us: