Ερώτηση της Βουλευτή Αλεξοπούλου Αναστασία – Αικατερίνη: «Καμία μοριοδότηση για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους της χώρας στους παιδικούς σταθμούς»

Ερώτηση της Βουλευτή Αλεξοπούλου Αναστασία – Αικατερίνη: «Καμία μοριοδότηση για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους της χώρας στους παιδικούς σταθμούς»

H  Βουλευτής του Βορείου Τομέα Αθηνών Αλεξοπούλου Αναστασία – Αικατερίνη κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως  με αφορμή το γεγονός πως δεν δόθηκε καμία μοριοδότηση για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους της χώρας στους παιδικούς σταθμούς, με ολέθριες συνέπειες στο δημογραφικό ζήτημα όπως τονίζετε στην ερώτηση.

Η κ. Αλεξοπούλου τονίζει πως το γεγονός αυτό αποτελεί παραδοξότητα, την ώρα που η Κυβέρνηση υποτίθεται ότι έχει καταρτίσει πλήρες πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του μείζονος δημογραφικού προβλήματος της χώρας, διά της ενίσχυσης των τρίτεκνων και των πολύτεκνων οικογενειών, στην πραγματικότητα, να αντιμετωπίζει εχθρικά ή στην καλύτερη περίπτωση, αδιάφορα, τα αυτονόητα δίκαια των οικογενειών αυτών και των παιδιών τους.

Σας παραθέτουμε την ερώτηση:

Κυρία Υπουργέ,

Η Ομοσπονδία Πολυμελών Οικογενειών με τρία τέκνα (Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε.), σε ανακοίνωση-καταγγελία της, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με αγανάκτηση διαπιστώσαμε στο πρόγραμμα:

Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» Περιόδου 2022-2023, δεν υπήρξε μοριοδότηση για τους τρίτεκνους. Καλούμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να αναλογιστούν τι και γιατί αποφασίζουν χωρίς… κοινωνική ευαισθησία. Θεωρούμε πως το δικαίωμα των οικογενειών να στέλνουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό πρέπει να εξασφαλίζεται για ΟΛΟΥΣ. Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά το απαράδεκτο. Μετά τον κοινωνικό τουρισμό, τις προσλήψεις σε μια σειρά προκηρύξεις το τελευταίο διάστημα, οι κυβερνητικές αποφάσεις αφήνουν τους τρίτεκνους εκτός μοριοδότησης & για τους παιδικούς σταθμούς. Αγανακτισμένοι λοιπόν επισημαίνουμε πως στις βασικές προϋποθέσεις για την αναστροφή του Δημογραφικού είναι η διαμόρφωση κοινωνικών όρων για την οικογένεια».

Πράγματι, αποτελεί παραδοξότητα, την ώρα που η Κυβέρνηση υποτίθεται ότι έχει καταρτίσει πλήρες πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του μείζονος δημογραφικού προβλήματος της χώρας, διά της ενίσχυσης των τρίτεκνων και των πολύτεκνων οικογενειών, στην πραγματικότητα, να αντιμετωπίζει εχθρικά ή στην καλύτερη περίπτωση, αδιάφορα, τα αυτονόητα δίκαια των οικογενειών αυτών και των παιδιών τους, πέρα του μη σεβασμού στην σχετική συνταγματική επιταγή. Πόσω μάλλον, που κατά την παρούσα χρονική συγκυρία της ενεργειακής κρίσης, με τις απανωτές αυξήσεις στις τιμές των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, στα καύσιμα και με την ακρίβεια στα είδη ευρείας κατανάλωσης, οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες της χώρας έχουν απόλυτη ανάγκη την στήριξη της Πολιτείας, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν στις νέες δυσχερείς συνθήκες που αναδύονται. Ερώτημα, λοιπόν, ανακύπτει σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης έναντι των ανθρώπων αυτών και των παιδιών τους, εάν δηλαδή, το ενδιαφέρον των κυβερνώντων είναι πραγματικό ή απλώς, προσχηματικό, άνευ περιεχομένου, εφ’ όσον δεν συνοδεύεται από πράξεις…

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:            
  1. Για ποιον λόγο στο πρόγραμμα “Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης”, δεν απολαμβάνουν ειδική ευνοϊκή μεταχείριση μέσω σχετικής μοριοδότησης τα τέκνα των τρίτεκνων και, ευρύτερα, των πολύτεκνων οικογενειών;
  2. Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να παράσχετε, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα, την απαραίτητη ιδιαίτερη αρωγή της Πολιτείας στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και στα παιδιά αυτών, όσον αφορά στη συμμετοχή τους με ειδική μοριοδότηση στο ανωτέρω πρόγραμμα, αποδεικνύοντας εμπράκτως το σχετικό ενδιαφέρον σας, υποβοηθώντας έτσι και την επίλυση ή έστω εξομάλυνση της δημογραφικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας;
  3. Προτίθεσθε να επανεξετάσετε τους όρους συμπερίληψης των δικαιούχων στο παραπάνω πρόγραμμα, αναθεωρώντας προς όφελος των τρίτεκνων/πολύτεκνων οικογενειών της χώρας και κυρίως των παιδιών τους τις σχετικές προϋποθέσεις αξιοποίησης του προγράμματος;

 

Η ερωτώσα βουλευτής  Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου Αθήνα, 25/8/2022

Please follow and like us: