Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

Δήλωση στήριξης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου  του ΣΥΡΙΖΑ για την καθαρίστρια στο Αγλαΐα Κυριακού που έχασε το χέρι της εν ώρα εργασίας

Δήλωση στήριξης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου  του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Πάνου Σκουρλέτη για την καθαρίστρια στο Αγλαΐα Κυριακού που έχασε το χέρι της εν ώρα εργασίας

ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία : «Να δοθεί κάθε αναγκαία στήριξη στην εργαζόμενη-καθαρίστρια στο Αγλαΐα Κυριακού που έχασε το χέρι της εν ώρα εργασίας»

Την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022 μια μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, μετανάστρια, εργολαβική εργαζόμενη στην καθαριότητα στο Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, μετά από εργατικό ατύχημα έχασε το  χέρι της, παρ’ όλες τις προσπάθειες των γιατρών του ΚΑΤ να το σώσουν.

Η γυναίκα έχασε το χέρι της στα πλυντήρια του νοσοκομείου -ενώ εργαζόταν τυπικά ως καθαρίστρια- στην προσπάθειά της να βγάλει ένα κολλημένο σεντόνι από το πλυντήριο. Σαφείς ήταν οι καταγγελίες από συναδέλφους της ότι το κουμπί έκτακτης ανάγκης καθυστέρησε να λειτουργήσει, ενώ Ομοσπονδίες και Σωματεία του κλάδου κάνουν λόγο για εξοπλισμό άνω των 25 ετών, που έχρηζε αντικατάστασης και συντήρησης ήδη αρκετό χρονικό διάστημα πριν. Καταγγέλλεται επίσης, ότι στο εν λόγω τμήμα το προσωπικό έχει μειωθεί κάτω από το μισό τα τελευταία χρόνια, ενώ η σχέση μόνιμου και εργολαβικού προσωπικού είναι 1 προς 4, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εκπαίδευση του προσωπικού και τις συνθήκες εργασίας.

Πρόκειται για ένα ακόμη εργατικό ατύχημα, αλλά γι’ αυτόν/ην που το βιώνει και τους οικείους του είναι μοναδικό, τραγικό και απότοκο αμιγώς της υπερεκμετάλλευσης και της εντατικοποίησης της εργασίας, με τις ευλογίες της κυβέρνησης της ΝΔ. Η οποία φρόντισε μόλις εκλέχτηκε να προωθήσει την κατάργηση των Ιδιωτικών Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου στην καθαριότητα των Νοσοκομείων και σε άλλες υπηρεσίες, ώστε να επανέλθουν οι εργολαβικές εταιρείες με λίγο και κακά αμειβόμενο προσωπικό, ενώ οι ίδιες αμείβονται υπέρογκα από το Δημόσιο. Είναι ακριβώς αυτή η εργολαβική σχέση εργασίας που, εκτός από τις αρνητικές οικονομικές πλευρές για τους εργαζόμενους και το Δημόσιο, λειτουργεί ως ένας ακόμη καταλυτικός παράγοντας γέννησης και πολλαπλασιασμού των εργατικών ατυχημάτων, όπου εφαρμόζεται.

Κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται τι συνεπάγεται η ξαφνική απώλεια ενός άκρου για την υγεία αυτής της γυναίκας, για τη ζωή και την καθημερινότητα της ίδιας και της οικογένειάς της και απαιτεί πλήρη εξέταση της υπόθεσης, αλλά και την επαγγελματική, υγειονομική, οικονομική και οικογενειακή στήριξη της εργαζόμενης χωρίς καμία καθυστέρηση. Προφανώς και επιβάλλεται να υπάρξει τώρα πραγματικός έλεγχος στους χώρους εργασίας.

Ήδη Ομοσπονδίες και Σωματεία μέσα από ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις αναδεικνύουν την ανάγκη να μονιμοποιηθεί η εν λόγω εργαζόμενη στο Νοσοκομείο σε οποιαδήποτε εργασία δύναται να παράσχει, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και την κυβέρνηση συνολικά για την άλωση των υπηρεσιών από τις εργολαβικές εταιρείες και τη μη επαρκή στελέχωση των τμημάτων αλλά και τη συντήρηση-ανανέωση του εξοπλισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ότι στα πλαίσια του νέου ΕΣΥ θα υπάρξει ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» για όλους τους εργαζόμενους στο Σύστημα Υγείας.

Δήλωση στήριξης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου  του ΣΥΡΙΖΑ για την καθαρίστρια στο Αγλαΐα Κυριακού που έχασε το χέρι της εν ώρα εργασίας

Δυο λόγια για το ιστορικό του περιστατικού στο «Αγλαϊα Κυριακού» συμφωνά με την  ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

Ακρωτηριασμό κατά τη διάρκεια του χειρισμού μηχανήματος στα πλυντήρια του Νοσοκομείου Παίδων “Αγλαϊα Κυριακού” υπέστη εργάτρια, σύμφωνα με ανακοίνωση – καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Την Τετάρτη 24/08/2022 στα πλυντήρια του Νοσοκομείου, εργάτρια του εργολαβικού συνεργείου ακρωτηριάστηκε κατά την διάρκεια του χειρισμού του μηχανήματος. Ευτύχημα ήταν ότι παρενέβησαν εγκαίρως οι συνάδελφοί της καθότι το κουμπί ασφαλείας λειτούργησε με καθυστέρηση, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Υπογραμμίζει μάλιστα πως πολλές φορές η ενταντικοποίηση της δουλειάς «επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα, κυρίως σε εργολαβικούς εργαζόμενους. Έχουμε πολλές φορές αναδείξει τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό των Νοσοκομείων», λένε οι εργαζόμενοι.

ΠΟΕΔΗΝ: «Τι διεκδικούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας»

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από την κυβέρνηση:

Να εκδιώξει τους εργολάβους και να δώσει θεσμικά τη δυνατότητα προσλήψεων με προσωπικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου στα νοσοκομεία.

Να ανανεωθεί ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός των νοσοκομείων

Να θεσμοθετηθεί η επαγγελματική νόσος, το εργατικό ατύχημα στα νοσοκομεία και συνολικά στις μονάδες δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας.

Να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλ

 

Please follow and like us: