Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Η Τουρκία είναι η μόνιμη απειλή στην ανατολική Μεσόγειο

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ αναγορεύτηκε Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα του Ιδρύματος

Ο Αμερικανός Γερουσίας τόνισε στην ομιλία του πως «Παρά το γεγονός πως αποτελεί σύμμαχο του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Η παραβίαση του εναέριου χώρου με μαχητικά αεροσκάφη είναι απαράδεκτη συμπεριφορά για κάθε χώρα»

Μάλιστα τόνισε πως η Τουρκία είναι : «μόνιμη απειλή στην ανατολική Μεσόγειο». Συμπεριέλαβε μάλιστα τη γειτονική χώρα στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η διεθνής κοινότητα μαζί με την Κίνα, τη Ρωσία και την κλιματική αλλαγή».

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Η Τουρκία είναι η μόνιμη απειλή στην ανατολική Μεσόγειο

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ αναφερόμενος  στην  Κύπρο  είπε ξεκάθαρα «παράνομη κατοχή» από την Τουρκία. Ενώ λίγο αργότερα τόνισε: «Δεν χρειάζεται να πω σε κανέναν σε αυτήν την αίθουσα πως η πλέον μόνιμη και εγγύτερη απειλή στην ανατολική Μεσόγειο εξακολουθεί να είναι η Τουρκία. Παρά το γεγονός πως αποτελεί σύμμαχο του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με συνεχείς και προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι ακολουθεί διαιρετική πολιτική, τόσο στην ανατολική Ευρώπη, όσο και στον νότιο Καύκασο και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας αναφέρθηκε ακόμη στην προσωπική του διαδρομή και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για περαιτέρω σύσφιγξη στα πεδία της οικονομίας, της κλιματικής αλλαγής, της ασφάλειας και της περιφερειακής αλληλεγγύης.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος κατά την προσφώνηση του τιμώμενου, σημείωσε πως:

«Η απονομή του τίτλου αποτελεί ένα φόρο τιμής για έναν διακεκριμένο Αμερικανό πολίτη με διεθνή απήχηση, που χαίρει σεβασμού και εκτίμησης στο ευρύτερο φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής των ΗΠΑ, έναν μεγάλο φιλέλληνα και βαθύ γνώστη των ελληνικών θεμάτων, που στήριξε και στηρίζει τη χώρα μας διαχρονικά και σε κρίσιμες συγκυρίες . (…)Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του και στα ελληνικά ζητήματα και του ευχόμαστε να συνεχίσει το έργο του πάντα επ’ ωφελεία των δικαίων αιτημάτων των Λαών για ευημερία και Δικαιοσύνη».

Please follow and like us: