Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

Δένδιας: Τρία χρόνια ζούμε κάτω από μια συνεχή κρίση με σκαμπανεβάσματα με την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σήμερα πραγματοποίησε  συζήτηση με απόφοιτους αλλά και φοιτητές του Harvard Kennedy School στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας περιέγραψε μια συνεχή επιδείνωση της κατάστασης δείχνοντας μάλιστα τους χάρτες που παρουσιάζει η Τουρκία που ονομάζει “Γαλάζια Πατρίδα”, στα τουρκικά “Mavi Vatan”, η ιδέα ότι η Τουρκία δικαιούται ό,τι είναι βαμμένο μπλε.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημείωσε πως ποτέ δεν ήταν τόσο καλές και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όσον αφορά την προσέγγιση μιας κοινωνίας βασισμένης σε κανόνες.

Δένδιας: Τρία χρόνια ζούμε κάτω από μια συνεχή κρίση με σκαμπανεβάσματα με την Τουρκία

Ο  υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε:

«Όλα αυτά τα τρία χρόνια ζούμε κάτω από μια συνεχή κρίση με σκαμπανεβάσματα με την Τουρκία και αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ μετά το 1974. (…)Αν η Τουρκία ξεκινήσει από αυτή την άποψη, πώς μπορούμε ποτέ να έχουμε μια καλή συνεννόηση;( …) Τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία και τα προβλήματα που έχουν οι μικρότερες χώρες με τις μεγαλύτερες είναι επιλύσιμα. Αλλά ο τρόπος επίλυσής τους και ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι η αποδοχή ενός κοινού συνόλου κανόνων. (…)Δεν είναι κανόνες κατ’ επιλογήν, δεν είναι κανόνες αλά καρτ, είναι το διεθνές δίκαιο. Και στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αν το αποδεχτούμε και οι δύο ως βάση της συζήτησής μας, τα προβλήματά μας είναι πολύ εύκολα επιλύσιμα. (…)Αν προσπαθούμε να λύσουμε μαζί μια άσκηση γεωμετρίας και εσύ εφαρμόζεις την Ευκλείδεια γεωμετρία στην οποία υπάρχουν παράλληλοι, ενώ εγώ εφαρμόζω την παραελλειπτική γεωμετρία στην οποία δεν υπάρχουν παράλληλοι, πώς θα μπορέσουμε ποτέ να λύσουμε μαζί αυτή την άσκηση; Ποτέ δεν θα το κάνουμε αυτό. (…)Πιστεύουμε ότι μια αναθεωρητική πολιτική, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο δράστης, δεν έχει θέση σε αυτόν τον κόσμο. Ο ισχυρός δεν μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις και τη γνώμη του στον αδύναμο. Αυτός δεν είναι ο κόσμος που φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε. (…) Δεν βρισκόμαστε πια στον 16ο αιώνα. Η ανθρωπότητα αγωνίζεται εδώ και αιώνες για να ξεπεράσει τη μακιαβελική προσέγγιση της διεθνούς πολιτικής. Αυτό που θα θέλαμε από τις ΗΠΑ είναι να στηρίξουν τις μεσαίες και μικρότερες χώρες, ώστε να εμπλακούν περισσότερο στη διεθνή σκηνή στην ατζέντα του Διεθνούς Δικαίου. (…)Αυτό εξυπηρετεί και το αμερικανικό μακροπρόθεσμο συμφέρον, διότι το κύριο μέρος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ανά τους αιώνες ήταν υπέρ της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, υπέρ των αρχών και υπέρ των  ιδανικών. (…) Γιατί, λοιπόν να μην προσυπογράψουμε αυτή την προσπάθεια μιας χώρας που ήταν η πρώτη χώρα που δημιούργησε τη δημοκρατία σε αυτόν τον κόσμο;»

Please follow and like us: