Σάββατο, 20 Απριλίου

Μοίρασμα των κερδών από το μεγάλο κοίτασμα αερίου στην Κύπρο ονειρεύεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Μοίρασμα των κερδών από το μεγάλο κοίτασμα αερίου στην Κύπρο ονειρεύεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Σε υψηλούς τόνους ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη  κατηγόρησε την Ελλάδα για μαύρη προπαγάνδα επαναλαμβάνοντας  τους ισχυρισμούς για «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» και για παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Ενώ για τον εντοπισμό του μεγάλου κοιτάσματος αερίου στην Κύπρο, που άλλωστε αυτό ήταν το ζητούμενο για την Τουρκική προπαγάνδα, είπε πως: «Η  λύση για την Ανατολική Μεσόγειο θα προκύψει μέσω του μοιράσματος των κερδών».

Σας παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου:

 «Η Ελλάδα πρέπει να αφήσει αυτό το φάκελο του ψεύδους και να εγκαταλείψει τη μαύρη προπαγάνδα. Το να βγαίνει συνεχώς κατά της Τουρκίας παντού. Να κάνει λόμπιγκ για τα F-16. Αυτά που ξεκίνησε αμέσως μετά το γεύμα του προέδρου μας (με το Μητσοτάκη). Βέβαια εμείς γνωρίζουμε την ανέντιμη πολιτική της Ελλάδας. Είπαμε να μην βάζουμε τρίτους ανάμεσά μας, έχουμε τις διερευνητικές επαφές… Μία μέρα μετά ο Μητσοτάκης κόλλησε κορονοϊό, ο πρόεδρός μας του τηλεφώνησε, ήμουν κι εγώ παρών. Ήταν ένα ειλικρινές τηλεφώνημα. Και περνάει μια εβδομάδα και άρχισε πάλι την προπαγάνδα κατά της Τουρκίας. Λένε ότι πρέπει (η Τουρκία) να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο. Στους “Τούρκους της Δυτικής Θράκης” υπάρχει καταπίεση και δεν εφαρμόζουν το διεθνές δίκαιο. Το ίδιο και στα νησιά παραβιάζουν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς τους. Τα κάνουν αυτά γιατί εμπιστεύονται την Ευρώπη, αλλά κι εμείς δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να ακολουθεί τέτοιες πολιτικές, πρέπει να μάθει την αξία της φιλίας της Τουρκίας. Αν συνεργαστούν, ποιο θα είναι το όφελός τους; Αν δεν το κάνουν, τι θα χάσουν; Αυτά πρέπει να τα υπολογίσουν καλά και να μην εμπιστεύονται τους άλλους».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν επίκειται κάποια συνάντηση με την Αθήνα, ο Τσαβούσογλου είπε :

«Όσο συνεχίζει αυτή τη στάση η Ελλάδα, δεν έχει νόημα. Εμείς δεν σηκωνόμαστε κάθε πρωί για να καβγαδίζουμε με την Ελλάδα. Αλλά δεν υπάρχει ειλικρίνεια. Αν δεν υπάρχει ειλικρίνεια, ποιο το νόημα του διαλόγου; Γνωριζόμαστε με τον προσωπικό μου φίλο από το 2004, ήρθε στην Άγκυρα, πριν από τη συνέντευξη τύπου μου είπε ότι δεν θα πω κάτι αρνητικό, αναμένω να κάνετε κι εσείς το ίδιο, αλλά έτσι δεν έγινε. (…)Πρέπει να είναι ειλικρινείς. ( …) Πέρυσι η Ελλάδα και η Κύπρος προσπάθησαν μέσα σε ένα χρόνο 9 φορές με διάφορες μεθόδους και στέλνοντας πλοία, ακόμη και με πλοία τρίτων χωρών να εισέλθει στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα», αλλά η Τουρκία τις απέτρεψε είτε στρατιωτικά με τα πλοία τους είτε με διπλωματικούς τρόπους».

Αρνήθηκε ότι το φυσικό αέριο που ανακάλυψαν ENI και TOTAL στο τεμάχιο 6 βρίσκεται εντός της λεγόμενης «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» όμως τόνισε:

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αρνήθηκε ότι το φυσικό αέριο που ανακάλυψαν ENI και TOTAL στο τεμάχιο 6 βρίσκεται εντός της λεγόμενης «τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Δήλωσε ότι βρέθηκε πιο νότια των νότιων ορίων της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Παράλληλα όμως είπε προκλητικά : «Η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. Δηλαδή το 50% του ζητήματος. Η δίκαια κατανομή των εσόδων».

Αναφερόμενος στα εμπόδια που θέτουν κάποιοι για την αγορά F-16, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε το ελληνικό λόμπι.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μέλους του Κογκρέσου ελληνικής καταγωγής. Δεν είναι ένας δεσμευτικός κανόνας. Στη συνέχεια θα ληφθεί απόφαση από τη Γερουσία. Θα συνδυάσουν τις δύο αποφάσεις και μετά θα θεσμοθετηθεί. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι θετική. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν θα αγοράσουμε τα F-16 υπό όρους. Θα το αγοράσουμε για να τα χρησιμοποιήσουμε όπου μπορούμε. Αναμένουμε τη θετική προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα των F-16 για να πείσει το Κογκρέσο».

Please follow and like us: