Κυριακή, 14 Απριλίου

Για ένα φιλόδοξο σχέδιο με την κατασκευή γεφυρας που θα ενώσει την  Κάλυμνο με Λέρο κάνει λόγο τουρκική εφημερίδα Sozcu

Η Τουρκική εφημερίδα Sozcu κάνει λόγο για ένα φιλόδοξο σχέδιο με την κατασκευή γέφυρας που θα ενώσει την  Κάλυμνο με Λέρο

Η Τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως πρόκειται να κατασκευαστεί γέφυρα για τη οδική σύνδεση της Καλύμνου με τη γειτονική Λέρο, μέσω νησίδων «που δεν θα έπρεπε να κατοικούνται σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Μάλιστα η  τουρκική εφημερίδα Sozcu, παραπληροφορώντας χαρακτηρίζει πως θα  κατασκευαστεί γέφυρα που θα ενώνει τα «αμφισβητούμενα» όπως τα χαρακτηρίζει νησιά Κάλυμνο και Λέρο.

Για ένα φιλόδοξο σχέδιο με την κατασκευή γεφυρας που θα ενώσει την  Κάλυμνο με Λέρο κάνει λόγο τουρκική εφημερίδα Sozcu

Η εφημερίδα αναφέρεται σε ένα παλιό φιλόδοξο σχέδιο, που φαίνεται να έχει «ναυαγήσει» και σίγουρα δεν βρίσκεται στη φάση υλοποίησής του, όπως θέλει να το παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό της, δημιουργώντας εντυπώσεις. Το δημοσίευμα αναφέρει πως πρόκειται για τη οδική σύνδεση της Καλύμνου με τη γειτονική Λέρο, μέσω νησίδων «που δεν θα έπρεπε να κατοικούνται σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Δυο λόγια για το ιστορικό του θέματος :

«Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο εγχείρημα, αν και έχει προταθεί εδώ και δεκαετίες στις τοπικές κοινωνίες των δύο νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου, στην πραγματικότητα όμως  δεν υπήρχε επίσημος σχεδιασμός από την Πολιτεία. Η απόσταση μεταξύ των ακτών της Λέρου και της Καλύμνου δεν είναι μεγαλύτερη των 2 χλμ. Στο πλαίσιο αυτό είχε προταθεί η κατασκευή οδικού περάσματος μέσω συμπλέγματος γεφυρών που θα ενώνει τα δύο νησιά, διατρέχοντας παράλληλα, τις υπάρχουσες βραχονησίδες Μεγάλο Γλαρονήσι, Μικρὸ Γλαρονήσια και Βελόνα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η μεγαλύτερη γέφυρα θα έχει μήκος 760 μέτρα, ενώ το μέγιστο βάθος της προτεινόμενης διαδρομής είναι 60 μέτρα.»

 

Please follow and like us: