Παρασκευή, 19 Απριλίου

Ελπίδα για φυσικό αέριο από την Σενεγάλη – Μπορεί να σωθεί η Ευρώπη;

Ελπίδα για φυσικό αέριο από την Σενεγάλη – Μπορεί να σωθεί η Ευρώπη;

Η χώρα της Δυτικής Αφρικής που την  τελευταία πενταετία έχει αλλάξει άρδην πρόσωπο και πολιτική δηλώνει πρόθυμη να λειτουργήσει ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας για την Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας, αλλά από το 2024.

Άλλοτε ο  πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πόσο εξαρτημένη είναι η Ευρώπη από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας, λίγο πριν τον πόλεμο , η Ρωσία παρείχε έως και το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Αν και είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο η Σενεγάλη θα μπορούσε να…σώσει την Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο, η χώρα της Δυτικής Αφρικής, η οποία σημειωτέον έχει αλλάξει πρόσωπο την τελευταία πενταετία, δηλώνει πρόθυμη να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ελπίδα για φυσικό αέριο από την Σενεγάλη - Μπορεί να σωθεί η Ευρώπη;

Σήμερα οι χώρες της Ε.Ε. προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική εν μέσω μιας απότομης αύξησης των τιμών καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες.

Το Bloomberg πάντως εκφράζει τις επιφυλάξεις του σχετικά με την είδηση και αναφέρει την χθεσινή δήλωση από το Ντακάρ του  Mamadou Fall Kane, αναπληρωτή μόνιμος γραμματέας της COZ-Petrogas, μιας κυβερνητικής επιτροπής που παρακολουθεί και αναπτύσσει έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα ο Mamadou Fall Kane εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του αναφέρει:

«Η Σενεγάλη θα είναι σε θέση να πουλήσει ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία, ήδη, το δεύτερο εξάμηνο του 2024.»

Please follow and like us: