Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου

Κίνα: Ανησυχία για νέο ιό που μεταδόθηκε από ζώο – Θετικά 35 άτομα

Κίνα: Ανησυχία για νέο ιό που μεταδόθηκε από ζώο – Θετικά 35 άτομα

Νέος ιός έχει προκαλέσει μεγάλη  ανησυχία στην Κίνα πιθανότατα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μεταδόθηκε από ζώο. Ο νέος ιός βρέθηκε σε 35 άτομα στην Κίνα και σύμφωνα με της  πρώτες πληροφορίες  έχει κοινά χαρακτηριστικά ως προς την συμπτωματολογία και τον τρόπο αρχικής μετάδοσης. Από ότι δείχνουν τα πράγματα  μοιάζει ικανός να προκαλέσει νέα παγκόσμια ανησυχία.

Το πρώτο κρούσμα, ένας 53χρονος διαπιστώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και από τότε 35 άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό Langya την τελευταία τετραετία. Οι επιστήμονες θεωρούν  πιθανό η μετάδοση έχει γίνει από ένα μικρό θηλαστικό, ονόματι μυγαλή.

Ο ιός Langya ανήκει σε μια οικογένεια παθογόνων μικροοργανισμών και, σύμφωνα με τις μελέτες, είναι ικανός να οδηγήσει στον θάνατο έως και το 75% των ανθρώπων που θα νοσήσουν βαριά.

Κίνα: Ανησυχία για νέο ιό που μεταδόθηκε από ζώο θετικά 35 άτομα

Κανείς από τους ανθρώπους που εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό στην Κίνα, δεν έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής, αν και οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, αλλά και του κορωνοϊού «κόπωση, βήχας, πυρετός, πονοκέφαλος και εμετός. Ορισμένοι παρουσίασαν, επίσης, χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, ηπατική ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια, ενώ εξετάστηκαν επειδή είχαν πυρετό».

Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών της Ταϊβάν εξέδωσαν προειδοποίηση για τον ιό που εντοπίστηκε στις επαρχίες Χενάν και Σαντόνγκ στη νοτιοανατολική Κίνα.

Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός πως ο Langya δεν έχει εντοπιστεί ποτέ ξανά σε ανθρώπους και οι ειδικοί πιστεύουν ότι μεταδόθηκε από άλλα ζώα.

Κινέζοι ερευνητές έχουν εντοπίσει τον ιό σε 71 από τις 262 μυγαλές που έχουν εξετάσει – ένα μικρό θηλαστικό που μοιάζει με τυφλοπόντικα – στις δύο κινεζικές επαρχίες όπου ξεκίνησε η νέα επιδημία. Μάλιστα, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους σχετικά με τον ιό, γνωστό και ως LayV, σε μελέτη στο New England Journal of Medicine.

Στη συγκεκριμένη μελέτη αναφέρεται πως

«Δεν υπήρχε στενή επαφή ή κοινό ιστορικό έκθεσης μεταξύ των ασθενών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μόλυνση στον ανθρώπινο πληθυσμό μπορεί να είναι σποραδική.Ωστόσο, το μέγεθος του δείγματος ήταν πολύ μικρό για να προσδιορίσουμε το καθεστώς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο για τον LayV. Ο Langya είναι henipavirus – της ίδιας οικογένειας με τον ιό Nipah, ο οποίος είναι ένα θανατηφόρο παθογόνο που βρίσκεται συνήθως στις νυχτερίδες».

Όπως και ο Covid, ο Nipah μπορεί να μεταδοθεί μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων. Αλλά είναι πολύ πιο θανατηφόρος, σκοτώνοντας έως και τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που νοσούν βαριά.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον έχει κατατάξει ως έναν από τους ιούς που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για τον άνθρωπο – αλλά τουλάχιστον οκτώ δοκιμάζονται επί του παρόντος σε ζώα, συμπεριλαμβανομένου ενός που παρασκευάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Κίνα: Ανησυχία για νέο ιό που μεταδόθηκε από ζώο θετικά 35 άτομα

Στη συγκεκριμένη μελέτη αναφέρεται πως «δεν υπήρχε στενή επαφή ή κοινό ιστορικό έκθεσης μεταξύ των ασθενών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μόλυνση στον ανθρώπινο πληθυσμό μπορεί να είναι σποραδική.

Ωστόσο, το μέγεθος του δείγματος ήταν πολύ μικρό για να προσδιορίσουμε το καθεστώς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο για τον LayV. Ο Langya είναι henipavirus – της ίδιας οικογένειας με τον ιό Nipah, ο οποίος είναι ένα θανατηφόρο παθογόνο που βρίσκεται συνήθως στις νυχτερίδες».

Please follow and like us: