Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

 «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια χρειάζεται την Τουρκία» αναφέρει σε δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου

Όπως έχει ανακοινώσει η Τουρκία αύριο είναι προγραμματισμένος ο απόπλους του  γεωτρύπανου,  Αμπντούλ Χαμίντ Χαν από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης.

Η τουρκική πλευρά έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις σχετικές προετοιμασίες αλλά και τις ανάλογες δοκιμές του γεωτρύπανου το οποίο είναι έτοιμο πλέον να αποπλεύσει αύριο Τρίτη, 9 Αυγούστου, προς άγνωστο, επί του παρόντος, προορισμό.

Το πρωί αναμένετε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινώσει την πορεία του μαζί με τις γνώστες του δηλώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Παράλληλα ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκιάς Μεβλούτ Τσαβούσογλου δυναμίτισε σήμερα το κλήμα με νέες προκλητικές δηλώσεις δίνοντας μας μια γεύση των προθέσεων τους που αλώστε ακλουθεί κάθε φιέστα της Τουρκιάς.

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κινούνται στο γνωστό πλαίσιο του ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει την πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο, επιμένοντας στα περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, εξαπολύοντας τα γνωστά πυρά σε βάρος της χώρας μας.

 «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια χρειάζεται την Τουρκία» αναφέρει σε δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκιάς Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε:

«Συνεχίζουμε την πολιτική μας για την ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. (…) Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει βούληση στη λύση των προβλημάτων. Δεν εγκαταλείπει τις ιδιοτροπίες της. Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά, πόσο μάλλον τα νησιά κοντά στις ακτές μας, που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, είναι εξοπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας. (…)Ένας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας.

Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι και αύριο το πλοίο Αμντουλ Χαμιτ θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο. (…)Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει συγκεκριμένα βήματα. Θα εξηγήσουμε πώς η Τουρκία είναι μια απαραίτητη χώρα με ένα πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει. Η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια χρειάζεται την Τουρκία. (…) Παράλληλα εμποδίσαμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’ από τις ενεργειακές εξισώσεις. Σπάσαμε τους αγώνες εναντίον μας με τις σεισμικές μας δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων και με τη συμφωνία της Λιβύης του 2019. Έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας.

Τώρα έχει ξεκινήσει η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα συμπεριλάβει και εμάς. Αναλάβαμε δράση μαζί με την ‘ΤΔΒΚ’ για να ενσωματώσουμε αυτή τη δυναμική με τις προτάσεις που καταθέσαμε».

Please follow and like us: