Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Ταϊβάν: Μετά τις κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις οι πτήσεις σταδιακά εξομαλύνονται

 Η Ταϊβάν θα συνεχίσει να κατευθύνει αεροσκάφη και πλοία μακριά από τις περιοχές των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών μέχρι αύριο το πρωί.

Τα Πολεμικά πλοία από την Κίνα και την Ταϊβάν όλες αυτές την ημέρες έπλεαν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους στο στενό της Ταϊβάν, με κάποια κινεζικά σκάφη να παραβιάζουν τη μέση γραμμή, που χωρίζει την ηπειρωτική Κίνα από τη νήσο. Οι κινεζικές ασκήσεις, που επικεντρώνονται σε έξι τοποθεσίες γύρω από τη νήσο, ξεκίνησαν την Πέμπτη και είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έως σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα). Ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι πραγματοποιεί κοινές θαλάσσιες και εναέριες ασκήσεις βόρεια, νοτιοδυτικά και ανατολικά της Ταϊβάν.

Κινεζικά πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) συνέχιζαν σήμερα το πρωί τις στρατιωτικές ασκήσεις, με προσομοιώσεις επιθέσεων κατά της Ταϊβάν και ταϊβανέζικων πολεμικών σκαφών, ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας της νήσου. Το υπουργείο Μεταφορών της Ταϊβάν ανακοίνωσε όμως ότι σήμερα, γύρω στο μεσημέρι (τοπική ώρα), άρχισαν σταδιακά να πραγματοποιούνται και πάλι πτήσεις διά μέσου του εναέριου χώρου της καθώς οι περισσότερες ειδοποιήσεις για κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί δεν «είναι πλέον σε ισχύ».

Ταϊβάν: Μετά τις κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις οι πτήσεις σταδιακά εξομαλύνονται

Το υπουργείο Άμυνας της νήσου ανέφερε πως:

Αν και το πρωί τα Κινεζικά πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) συνέχιζαν τις στρατιωτικές ασκήσεις, με προσομοιώσεις επιθέσεων κατά της Ταϊβάν και ταϊβανέζικων πολεμικών σκαφών, κατά το μεσημέρι τα πράγματα  άρχισαν ηρεμούν . Η Ταϊβάν θα συνεχίσει να κατευθύνει αεροσκάφη και πλοία μακριά από τις περιοχές των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών έως τις 10.00 αύριο το πρωί (τοπική ώρα). Σήμερα έχουμε αποστείλει αεροσκάφη και πλοία για να αντιδράσουν καταλλήλως στα κινεζικά γυμνάσια γύρω από το νησί.»

Ταϊβάν: Μετά τις κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις οι πτήσεις σταδιακά εξομαλύνονται

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Σου Τσενγκ-τσανγκ σε δημοσιογράφους στην Ταϊπέι δήλωσε:

«Σήμερα η Κίνα χρησιμοποίησε με έπαρση στρατιωτικές κινήσεις για να διαταράξει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας, αναφορικά με τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από τη νήσο μας.» Ενώ παράλληλα κάλεσε το Πεκίνο «Να μην κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και να  προσπαθεί να ρίξει το ηθικό των Ταϊβανέζων μέσω κυβερνοεπιθέσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης.»

Ο Λευκός Οίκος μέσω του εκπροσώπου ανακοίνωσε ότι:

«Οι ενέργειες της Κίνας εντός και γύρω από το Στενό της Ταϊβάν είναι προκλητικές και ανεύθυνες, αφού αξιωματούχοι της Ταϊβάν κατήγγειλαν ότι κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία πραγματοποίησαν προσομοίωση επίθεσης κατά του νησιού. (…) Αυτές οι δραστηριότητες συνιστούν σημαντική κλιμάκωση στις προσπάθειες της Κίνας να μεταβάλουν το status quo. Είναι προκλητικές, ανεύθυνες και εγείρουν τον κίνδυνο σφάλματος (…) Έρχονται επίσης σε αντίθεση με τον μακροπρόθεσμο στόχο μας της διαφύλαξης της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν, πράγμα που περιμένει ο κόσμος».

 

 

Please follow and like us: