Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου

ΔΝΤ:  Το αυξημένο κόστος της ενέργεια να περάσει στους καταναλωτές

Στέλεχος του Ταμείου προέτρεψε τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να περάσουν την επιβάρυνση του κόστους της ενέργειας στους  καταναλωτές ώστε να τους ενθαρρυνθούν να κάνουν οικονομία και να στραφούν προς την «πράσινη» ενέργεια

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέτρεψε τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να περάσουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας στους καταναλωτές . Προέτρεπε να  προστατεύουν μονο τα πιο αδύναμα νοικοκυριά της ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο τονίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου πως θα ενθαρρυνθούν την εξοικονόμηση της ενέργειας και την στροφή προς «πράσινες μορφές» ενέργειας,

Συγκεκριμένα η υποδιευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Όγια Κελασούν επισήμανε πως οι κυβερνήσεις «πρέπει να επιτρέψουν να περάσει όλη η αύξηση στους καταναλωτές ώστε να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση και τη στροφή μακριά από τα ορυκτά καύσιμα». Ενώ ταυτόχρονα σημειώνει πως οι τιμές θα αυξάνονται το επόμενο διάστημα, οπότε οι κυβερνήσεις «θα πρέπει να τις αφήσουν να ανέβουν». Αλλά παράλληλα, όπως έγραψε η ίδια, οι κυβερνήσεις «πρέπει να υποστηρίξουν κατά προτεραιότητα τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, όσα είναι λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις».

ΔΝΤ:  Το αυξημένο κόστος της ενέργεια να περάσει στους καταναλωτές

Οι τιμές καταναλωτή στα καύσιμα έχουν αυξηθεί κατά 40% στην Ευρωζώνη (και 57% στη Βρετανία), ακολουθώντας τοις αυξήσεις στις τιμές χονδρικής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα νοικοκυριά που δαπανούν μεγάλο μέρος τους εισοδήματος στην ενέργεια, όπως είναι τα πιο φτωχά, πλήττονται ιδιαίτερα.

Το ΔΝΤ, σε αυτό το πλαίσιο, συστήνει στοχευμένα μέτρα. Εξηγεί ακόμη ότι τα ευρείας κλίμακας μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα, κρατούν την παγκόσμια ζήτηση και τις τιμές πιο ψηλά από ό,τι θα συνέβαινε σε άλλη περίπτωση. Την στροφή σε περισσότερο στοχευμένα μέτρα προβλέπουν και αναλυτές που εκτιμούν ότι το κόστος των επιδοτήσεων για τις κυβερνήσεις θα γίνει απαγορευτικό, οπότε αναγκαστικά θα περιορίσουν το εύρος τους.

Please follow and like us: